Dak- en thuislozenzorg is geen taak van een bewakingsfirma

In Mechelen, net zoals in vele andere steden en gemeenten, wordt tijdens de koude wintermaanden extra opvang voor daklozen georganiseerd. Daarvoor heeft het Sociaal Huis Mechelen in een woning 15 bedden ter beschikking. Dat die opvang er is, is uiteraard een goede zaak. Maar dat een commerciële bewakingsfirma als G4s ’s nachts voor de opvang instaat, is dat niet. G4s zou bovendien extra middelen krijgen om ook een deel van de hulpverlening op zich te nemen. Volgens het stadsbestuur Mechelen werd een andere partner gezocht omdat het CAW niet wilde meewerken. Maar bij het CAW kwam nooit een vraag toe naar samenwerking.
Blijkbaar probeert men nu in Mechelen wat de LBC-NVK zo’n anderhalf jaar geleden met succes wist te verhnderen in Antwerpen. Ook daar wou het stadsbestuur/OCMW een aantal maatschappelijke voorzieningen op de commerciële markt gooien. Opvang, ondersteuning en hulpverlening uitbesteden aan een commerciële bewakingsfirma kan niet door de beugel. Zorg en begeleiding van mensen is geen taak van een bewakingsagenten. Hulpverlening en de winstlogica van een commerciële firma gaan echt niet samen

Een verrassende aanpak in een stad als Mechelen, die nochtans het toonbeeld tracht te zijn van dialoog en sociale aanpak. We hopen dan ook dat het Mechelse stadsbestuur dringend deze vreemde toestand recht zet, en in overleg met de sociale sector tot een juiste aanpak komt. Een sociaal beleid en kwaliteitsvolle zorg biedt je met gekwalificeerd personeel dat over de nodige expertise en ervaring beschikt.