De LBC-NVK tekent cao voor 30-urige werkweek bij Femma

Vanaf 1 januari 2019 gaan de werknemers van vrouwenbeweging Femma voltijds 30 uren werken, met behoud van loon. Zo wil de organisatie het makkelijker maken voor het personeel om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. Nogal wat mensen worstelen met een goeie verdeling tussen werk, kinderen, huishouden, tijd voor de partner,… Meestal kiezen vrouwen dan voor deeltijds werken. Met een veralgemeende werkweek van 30 uren hoeft dat niet. Dan werken mannen en vrouwen allebei minder, komt er een betere taakverdeling, en meer evenwicht.

Deze regeling is een experiment, dat onder meer opgevolgd wordt door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Wat doen de werknemers met de extra vrije tijd? Voelt men zich fitter? Maakt de regeling Femma aantrekkelijker als werkgever?

De organisatie pleitte al langer voor de invoering van kortere werkweken. Maar nu voegt men ook de daad bij het woord. Zo kan men in eigen huis de effecten van arbeidsduurvermindering in kaart brengen en die delen met beleidsmakers en het grote publiek.

De LBC-NVK, als vakbond, is blij met deze stap en kijkt samen met de werknemers uit naar dit boeiende experiment.

(foto Femma vzw)