De pakkende getuigenis van Eleanor de Guzman

Vandaag, vrijdag 7 december kwam de Filipijnse Eleanor de Guzman getuigen voor de Nationale Belangengroep Ziekenhuizen. (Deze ‘Nationale Belangengroep’ is de tweemaandelijkse bijeenkomst van de LBC-NK-militanten die in de ziekenhuissector actief zijn.) Haar pakkende verhaal kreeg elke militant stil.

De meeste Filipijnen zijn arm, het inkomen van meer dan 50% van de bevolking zit onder de armoedegrens. Deze situatie wordt alleen maar erger door de belastingshervormingen van president Duterte. De prijzen van voeding en brandstoffen blijven stijgen. De meeste Filipijnen verdienen te weinig om in hun eigen onderhoud te voorzien.

Zo’n situatie lokt verzet uit, en vele Filipijnse vakbondsmensen ijveren voor hogere lonen en betere werkomstandigheden. Dat activisme zint de overheid niet, voor wie syndicalisten criminelen en terroristen zijn. De regering ziet elke kritiek als een poging tot destabilisatie van het land. Daarom worden vakbondsmensen zonder meer opgepakt en opgesloten. Of erger nog: vermoord. Ook advocaten die de verdediging van deze syndicalisten op zich nemen, wacht hetzelfde lot.

Zo verging het ook Eleanors man, die in februari 2018 werd gearresteerd. Niet minder dan 12 zwaarbewapende agenten overmeesterden hem en voerden hem geblinddoekt mee in een bestelwagen. Kort daarvoor was Eleanors vader opgepakt. Zij zijn slechts 2 van de 540 politieke gevangenen die op de Filipijnen in de gevangenis zitten. Onder hen zijn er ook 40 ouderen en 5 minderjarigen. Enkel en alleen omdat ze opkwamen voor meer rechten, voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden.

Sociale bewegingen en vakbonden in de Filipijnen, maar ook in bijvoorbeeld Colombia en Guatemala zijn het slachtoffer van staatsrepressie. Vele vrouwen zoals Eleanor hopen hun man of vader gauw terug te zien. Daarom voert de LBC-NVK maandag actie, samen met het actieplatform 'Stop the Killings' om aandacht te trekken voor het lot van de vele activisten uit het Zuiden.

Meer informatie over de actie lees je hier: https://stopthekillings.be/nl