LBC-NVK wil geen sociale dumping kinderopvang

CD&V pakte in de pers uit met een ambitieus plan om 400 bijkomende plaatsen te creëren in de kinderopvang in Brussel. Daar heeft de LBC-NVK niets op tegen, integendeel. Wij kunnen dat alleen maar toejuichen. Maar de manier waarop men die uitbreiding wil realiseren doet onze wenkbrauwen fronsen. Want er wordt beroep gedaan op Unizo om de uitbreiding te realiseren via de zelfstandige sector.

Even de vacatures op de website van de VDAB checken of een gesprekje met onze contacten in het werkveld en het plan van goedkope opvangplaatsen lijkt dadelijk veel minder fraai. Vacatures om te werken in een zelfstandig kinderdagverblijf spreken zelden van een loon volgens de barema’s van het paritair comité van de kinderopvang.

Bovendien vraagt men in heel wat zelfstandige kinderdagverblijven om te komen werken 'op zelfstandige basis'. 'Werknemers' moeten dan wel hun eigen sociale zekerheid betalen, maar hebben niet de vrijheid van een 'zelfstandige' om hun eigen werkregime te bepalen.

Dat is gewoon sociale dumping in de kinderopvang dankzij het statuut van 'schijnzelfstandigen'. Want in de praktijk moeten die werknemers zich schikken naar de supervennoot die de lakens uitdeelt en met de winst gaat lopen.

De LBC-NVK vindt dat de overheid moet kiezen voor duurzame kinderopvang waar ook de rechten van de werknemers gerespecteerd worden. Binnenkort start de LBC-NVK met een actieplan tegen sociale dumping in de kinderopvang.