LBC-NVK wil geen sociale dumping kinderopvang

ma 15 feb 2016 -- Fatiha Dahmani

CD&V pakte in de pers uit met een ambitieus plan om 400 bijkomende plaatsen te creëren in de kinderopvang in Brussel. Daar heeft de LBC-NVK niets op tegen, integendeel. Wij kunnen dat alleen maar toejuichen. Maar de manier waarop men die uitbreiding wil realiseren doet onze wenkbrauwen fronsen. Want er wordt beroep gedaan op Unizo om de uitbreiding te realiseren via de zelfstandige sector.

Even de vacatures op de website van de VDAB checken of een gesprekje met onze contacten in het werkveld en het plan van goedkope opvangplaatsen lijkt dadelijk veel minder fraai. Vacatures om te werken in een zelfstandig kinderdagverblijf spreken zelden van een loon volgens de barema’s van het paritair comité van de kinderopvang.

Bovendien vraagt men in heel wat zelfstandige kinderdagverblijven om te komen werken 'op zelfstandige basis'. 'Werknemers' moeten dan wel hun eigen sociale zekerheid betalen, maar hebben niet de vrijheid van een 'zelfstandige' om hun eigen werkregime te bepalen.

Dat is gewoon sociale dumping in de kinderopvang dankzij het statuut van 'schijnzelfstandigen'. Want in de praktijk moeten die werknemers zich schikken naar de supervennoot die de lakens uitdeelt en met de winst gaat lopen.

De LBC-NVK vindt dat de overheid moet kiezen voor duurzame kinderopvang waar ook de rechten van de werknemers gerespecteerd worden. Binnenkort start de LBC-NVK met een actieplan tegen sociale dumping in de kinderopvang.

Sectoren: 
Lees ook: 

Samenwerkende onthaalouders, sociale dumping in de kinderopvang?

do 16 jul 2015 -- Fatiha Dahmani

Meer en meer onthaalouders stoppen omwille van het gebrekkige statuut. Minder onthaalouders zijn bereid om als onthaalouder te starten.Daarom kiezen heel wat organisaties voor het systeem van samenwerkende onthaalouders die op een andere locatie dan de gezinswoning georganiseerd worden. Twee onthaalouders vangen daar tot 18 kinderen gelijktijdig op. Die vorm van kinderopvang heeft niets meer vandoen met de kleinschalige opvang van kinderen in gezinsverband.

Wat zijn onze kinderen waard?

vr 8 mei 2015 -- Fatiha Dahmani

De sector kinderopvang adviseerde unaniem om een groeipad uit te tekenen en dus voldoende budget gespreid over een aantal jaren vrij te maken om de gewenste ratio te realiseren. Natuurlijk heeft een lagere ratio ook budgettaire consequenties. En dan? Onze kinderen zijn dat waard. Of gaan we de kinderopvang enkel nog boekhoudkundig benaderen?