Onthaalouders nog steeds in de kou

De onthaalouders aangesloten bij een dienst voor opvanggezinnen krijgen sinds 2003 een beperkte sociale bescherming. Met deze bescherming komen de onthaalouders nog niet aan de enkels van hun collega’s werkzaam in de kinderdagverblijven! Nochtans is hun takenpakket en verantwoordelijkheid gelijk, ze zorgen allebei voor de opvang van kinderen in Vlaanderen.

De LBC-NVK is al jaren aan het ijveren voor een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders, met een vast maandloon, recht op werkloosheidsbescherming, betaald verlof, … tot op vandaag heeft nog enkele minister de politieke moed gehad om uit te voeren wat verschillende arbeidsrechtbanken opleggen, nl. een onthaalouder aanzien als een werknemer en niet langer als een soort “vrijwilliger” in een nepstatuut.

Nochtans is er een nijpend tekort aan onthaalouders, een tekort dat ten dele zijn oorzaak vindt in het belabberde statuut van vandaag.

Wij roepen dan ook alle onthaalouders op tot actie!

Op maandag 7 mei verzamelen we om 18u op markt van Ieper, voor een korte blitz-actie. We stappen naar de St. Jacobsstraat, waar we zullen ontvangen worden door Yves Leterme, de Vlaamse Minister-President. We zullen hem onze eisen voorleggen en hem vragen ons te steunen in onze strijd.

Zorg voor warme kledij, mutsen, sjerpen, sneeuwlaarzen, …. En breng gerust uw slee mee ! (we staan immers nog steeds in de kou ….)

Rond 19u30 blazen we onze actie af en kan iedereen terug huiswaarts gaan.

Alvast tot dan,

Wim Hardy
Lieven Blomme
Dimitri Knockaert
Joep Vanderbeke