Op solidariteitsreis naar de Filipijnen

Samen met negen andere syndicalisten (M/V), van Bilzen over Gent tot Poperinge, ga ik van maandag 30 juni tot zaterdag 19 juli 2014 op solidariteitsreis naar de Filipijnen.Zelf ben ik vakbondsafgevaardigde in de kinderopvang, maar er gaan ook collega's mee uit de metaalsector, personeelsleden van het ACV of de LBC-NVK. Sommigen zijn actief als vrijwilliger bij Wereldsolidariteit of een armoedeorganisatie. Een diverse, toffe bende!

Onze reis zal niet alleen vakantie zijn want we willen ervaringen delen en leren van elkaars vakbondswerk om zelf als syndicalist sterker te staan en elkaar te versterken. Aan de mensen die we zullen ontmoeten maken we de solidariteit uit België tastbaar via de vele steunbrieven die we hebben meegekregen. We hopen dat we met de Filipino's heel veel ervaringen kunnen uitwisselingen. Dat zal zeker het geval zijn wanneer we enkele dagen gaan "samen-leven" met Filipino's.

Filipijnen één van de slechtste landen om in te werken

Ons engagement stopt niet wanneer we terug in België zullen zijn. We willen de Filipijnse werknemers, boeren, vrouwen en jongeren blijven steunen in hun recht om zich te organiseren en in hun strijd tegen de schendingen van mensen- en vakbondsrechten. Want vakbondswerk in de Filipijnen is geen evidentie. Het is zelfs gevaarlijk. In het rapport World’s Worst Places for Workers van het Internationaal Vakverbond IVV van mei 2014, worden de Filipijnen één van de slechtste landen om in te werken genoemd. “In de wetgeving zijn rechten opgenomen, maar werknemers hebben in de feiten geen toegang tot die rechten en worden blootgesteld aan autocratische regimes en oneerlijke arbeidsomstandigheden.”

We zullen het met eigen ogen zien en met eigen oren horen. Zo verwacht de vakbond van NXP Semiconductors onze steun. In mei werden 24 vakbondsafgevaardigden tijdens onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst gewoon op straat gezet.

We zijn ook te gast bij onderwijsvakbond Alliance of Concerned Teachers, die bij de start van het schooljaar campagne voert voor een loonsverhoging voor het onderwijspersoneel. Gezondheidswerkers van Alliance of Health Workers tonen ons de gevolgen van de privatisering in de Filipijnse gezondheidszorg.

Er staat ons dus veel te wachten! En ik kijk er enorm naar uit. Ik zal op deze site regelmatig een verslagje plaatsen. Je kan ook onze reisblog volgen.

Tot heel gauw,

Tine