Rusthuis in actie tegen schrijnend personeelstekort

Het personeel van residentie ‘t Spelthof in Binkom voerde op dinsdag 4 september actie. Al maanden heerst in het woonzorgcentrum een schrijnend personeelstekort.
Er zouden minstens 9 collega’s moeten bijkomen. Er zijn ook al geruime tijd geen directie, geen hoofd bewonerszorg en onvoldoende diensthoofden aanwezig zijn, en de chaos is compleet. De LBC-NVK had deze problemen al herhaaldelijk aangekaart, maar nu was de maat vol.

‘t Spelthof is een onderdeel van de Vulpia-groep. Hoewel de directie van Vulpia beweert kwalitatieve zorg hoog in het vaandel te dragen, slagen zij er niet in om in ’t Spelthof een minimum aan personeel te voorzien. Dit is niet alleen het geval in de zorg, maar ook in de keuken en het onderhoud. Werknemers kloppen hier shiften van 14u zonder pauze. Er is vandaag één poetsvrouw voorzien om het hele gebouw schoon te maken in 3 uren. Werknemers die langdurig ziek zijn worden niet vervangen. Soms is er alleen maar een interim aanwezig die de bewoners niet kent of zelfs het Nederlands niet machtig is. Enkel de facturatie verloopt nog correct.

De LBC-NVK-delegatie kon enkel nog de problemen naar buiten brengen. Zelfs echt staken kan niet meer. Er is niet voldoende personeel om de minimumbezetting te verzorgen. De werknemers willen vandaag maar één ding: dat Vulpia zijn verantwoordelijkheid neemt en er op zeer korte termijn collega’s bijkomen op de werkvloer.