Solidariteitsdag met Filippijnse syndicalisten op 11 december

In 2009 zijn wereldwijd 101 vakbondsmensen om het leven gebracht. Dat staat te lezen in het meest recente rapport van ITUC. Het zijn er ruim dertig procent meer dan in 2008. Bijna de helft van de moorden vond plaats in Colombia. Het blijkt nog maar eens het gevaarlijkste land ter wereld voor zij die opkomen voor de rechten van werknemers. Guatemala en Honduras vervolledigen de top drie en ook de Filippijnen ontbreken niet in dit wrede klassement.

Het toenemend aantal moorden illustreert dat vakbondsvrijheid nog lang geen verworven recht is. In het Zuiden is intimidatie en geweld nog al te vaak een onderdeel van de dagdagelijkse vakbondsrealiteit. De morele verontwaardiging hierover is groot, maar zelden of nooit worden maatregelen genomen die een einde maken aan de straffeloosheid. Slechts een fractie van de daders wordt geïdentificeerd en voor het gerecht gebracht.

Op zaterdag 11 december organiseert het actieplatform Stop the Killings een solidariteitsdag met de vakbonden in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. 2010 was een jaar van verkiezingen. De nieuw verkozen overheden moeten meteen hun verantwoordelijkheid opnemen en de rechten van syndicalisten garanderen.
Doe jij ook mee?

Doe mee met de symbolische actie aan het Brussels Centraal Station! Om 15u gaan 101 vakbondsmensen symbolisch tegen de grond, elkeen vertegenwoordigen ze één vermoorde syndicalist, op die manier willen we visueel de 101 vermoorde syndicalisten voorstellen.

Bij inschrijving ontvang je ook de naam van één van de 101 vermoorde syndicalisten. Je zal hem/haar dan persoonlijk vertegenwoordigen op de actie. Inschrijven doe je via email naar info [at] stopthekillings [punt] be of telefoneer naar 02/5578641

Aansluitend zijn er workshops, debatten, film en muziek in de gebouwen van ACV Brussel.

Kijk voor meer informatie over Stop the Killings! en de solidariteitsdag op 11 december op www.stopthekillings.be.

Michael Vandenbroucke, secretaris LBC-NVK non-profit