Stop the Killings reikt mensenrechtenawards uit

Naar jaarlijkse gewoonte voerde het platform Stop the Killings actie op tien december. Niet toevallig op deze datum, want op 10 december vieren we de dag van de mensenrechten. Stop the Killings vraagt niet voor het eerst aandacht voor onderdrukte activisten en syndicalisten in het Zuiden.

De actie begon met een herdenking van zij die hun engagement met de dood moesten bekopen. Daarna trokken de actievoerders in stoet naar het Gemeenschapscentrum De Markten. Daar werden de winnaars van de mensenrechtenawards bekendgemaakt.

De prijs voor de boeman, de 'Human Rights Violator' ging naar het Colombiaanse regime Santos, verantwoordelijk voor de keiharde onderdrukking van volksprotest tegen de kwalijke gevolgen van de vrijhandelsakkoorden met de VS en de EU.

Het Filipijnse advocatencollectief 'National Union of Peoples' Lawyers' (NUPL) won de 'Human Rights Defender'-award. Jo Dereymaeker van het Progress Lawyers Network mocht deze prijs namens hen in ontvangst nemen. Met een vooraf opgenomen videoboodschap bedankten deze Filipijnse advocaten hun supporters en de organisatie.