Werknemers ouderenzorg op straat voor meer personeel

Op vrijdag 27 oktober 2017 kwamen 800 vakbondsmilitanten en sympathisanten uit de Vlaamse woonzorgcentra op straat in Brussel. De actie kwam er na de Pano reportage over wantoestanden door het personeelstekort in sommige commerciële rusthuizen. Dat is in de hele sector zeer groot, zowel bij vzw’s, in commerciële als in openbare woonzorgcentra.

Op het einde van de actie was er een onderhoud met Minister Vandeurzen. De minister kent de situatie en toonde begrip maar het was beter geweest als ook de andere leden van de Vlaamse Regering moeite hadden gedaan om in gesprek te gaan. Nu was enkel minister Vandeurzen aanwezig om ons te ontvangen.

We hebben afgesproken om verder te praten tijdens de onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord (VIA 5). Meer middelen voor meer personeel is een kwestie van centen. Het is de keuze van de Vlaamse Regering om in de komende jaren die middelen wel of niet in de non-profit te investeren. We zullen blijven onderhandelen maar als er te weinig vooruitgang is, voeren we opnieuw actie.