Werknemers ouderenzorg op straat voor meer personeel

vr 27 okt 2017 -- Redactie

Op vrijdag 27 oktober 2017 kwamen 800 vakbondsmilitanten en sympathisanten uit de Vlaamse woonzorgcentra op straat in Brussel. De actie kwam er na de Pano reportage over wantoestanden door het personeelstekort in sommige commerciële rusthuizen. Dat is in de hele sector zeer groot, zowel bij vzw’s, in commerciële als in openbare woonzorgcentra.

Op het einde van de actie was er een onderhoud met Minister Vandeurzen. De minister kent de situatie en toonde begrip maar het was beter geweest als ook de andere leden van de Vlaamse Regering moeite hadden gedaan om in gesprek te gaan. Nu was enkel minister Vandeurzen aanwezig om ons te ontvangen.

We hebben afgesproken om verder te praten tijdens de onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord (VIA 5). Meer middelen voor meer personeel is een kwestie van centen. Het is de keuze van de Vlaamse Regering om in de komende jaren die middelen wel of niet in de non-profit te investeren. We zullen blijven onderhandelen maar als er te weinig vooruitgang is, voeren we opnieuw actie.

Sectoren: 
Lees ook: 

Een ander beleid is nodig om de problemen in de (commerciële) ouderenzorg aan te pakken

do 12 okt 2017 -- Olivier Remy

De Pano reportage van woensdag 11 oktober schetst een ontluisterend, confronterend maar niet onverwacht beeld van de zorg in de commerciële woonzorgcentra. De LBC-NVK roept de Vlaamse Regering op om volgende week met de sociale partners samen te overleggen over het personeelstekort in de ouderenzorg en de gevolgen van commercialisering.

Zo ervaren werknemers werken in de ouderenzorg

za 4 jul 2015 -- Olivier Remy

De LBC-NVK wilde weten hoe werknemers in de ouderenzorg denken over werken in de sector in tijden van gestegen werkdruk. Meer dan 2000 werknemers namen deel aan de bevraging. Met de resultaten van de enquête wil de LBC-NVK de problemen in de sector aan de kaak stellen en aandacht vragen voor de noden en eisen van de werknemers. Lees hier het rapport met de resultaten.