Commerciële woonzorgcentra zetten minder zorgpersoneel in dan anderen

Het nieuwsblad kopt dat commerciële woonzorgcentra minder zorgpersoneel inzetten dan anderen. Een kwalijke evolutie, vindt ACV Puls, zeker als je onthoudt dat bewoners er gemiddeld heel wat meer betalen. Dat die winst ten koste gaat van personeelsinzet werd eerder deze week in de verf gezet door het personeel van woonzorgcentrum Smeedeshof (Oud-Turnhout). Zij protesteerden eerder deze week tegen het stopzetten van verschillende tijdelijke contracten. De verklaring van groep Armonea? ‘Een historische achterstand die wordt weggewerkt’.

De cijfers liegen er echter niet om: Commerciële rusthuizen zetten 33 personeelsleden in voor honderd bewoners, daarna komen de vzw-rusthuizen met 39/100 en daarna de openbare met 43/100. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA).) Olivier Remy, secretaris voor ACV Puls getuigt in het artikel:
“Het gaat hier om grote internationale groepen die winst moeten maken, en dat geld moet ergens vandaan
komen. Het is schrijnend dat de bewoners daardoor meer betalen, maar dat er tegelijk minder personeel tegenover staat.” Gemiddeld is de maandprijs in een commercieel rusthuis ongeveer 200 euro hoger dan in de publieke en vzw-rusthuizen. ACV Puls is van mening dat deze lagere personeelsinzet sterk op de kwaliteit en vooral op de werkdruk van het personeel weegt, en dat de winstlogica van commerciële rusthuizen hun bewoners niet ten goede komt. Onze eis? Meer controle op financiële stromen van én naar commerciële rusthuizen, want nu weet niémand waar zij hun winsten halen. Er moet op termijn ook een verbod komen op het uitkeren van winsten uit zorgactiviteiten.