Eindelijk een eindejaarspremie voor persoonlijke zorgassistenten

De eindejaarspremie voor assistenten en begeleiders van personen met een handicap kan eindelijk worden uitbetaald. Voor 2019 gaat het weliswaar over een beperkt bedrag, maar voor 2020 mag er een gevoelige verhoging worden verwacht. Met de maatregel wordt opnieuw een deel van het vorige VIA akkoord uitgevoerd.

Ze zaten al een eind op hun eindejaarspremie te wachten: de persoonlijke assistenten en individuele begeleiders in dienst van personen met een handicap. Er kon niet eerder een akkoord worden gemaakt over het bedrag, omdat er geen duidelijkheid was over het beschikbare budget voor de betaling van de premie in 2019.

Voor 2019 ontvangen voltijdse werknemers uiteindelijk 124 euro. Dat is inderdaad een erg bescheiden bedrag, en niet in overeenstemming met de beloofde 31,43 % van het sectoraal maandelijks minimumloon. Hiervoor is het nog wachten op de eindejaarspremie voor 2020, wanneer het volledige VIA budget beschikbaar wordt.

De beperkte eindejaarspremie voor 2019 moet dus worden beschouwd als een opstap naar de volledige eindejaarspremie in 2020. Hopelijk kan hier in het najaar snel een akkoord over worden gevonden.