Geslaagde actiedag in de ziekenhuizen

Het meerjarenakkoord voor de federale non-profitinstellingen viert zijn tweede verjaardag. Een verjaardag in mineur, want een aantal afspraken uit dat akkoord zijn nog niet in de praktijk omgezet. Daarvoor ontbreekt de handtekening van de werkgeversorganisaties. Onder meer de cao’s over de aaneensluitende vakantie, over meer rechten voor deeltijds werknemers, meer jobzekerheid voor tijdelijke werknemers en de sociale garanties bij de hervormingen naar ziekenhuisnetwerken blijven zo dode letter.

Daarom voerde ACV Puls op 24 oktober actie in de Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen. De afgevaardigden informeerden hun collega’s over wat er aan de hand was. Hier en daar werden er zure snoepen of appels uitgedeeld. Want het smaakt toch wel een beetje zuur en wrang, dat werkgeversorganisaties het in de pers wel hebben over de nood aan voldoende personeel voor goede zorg, en anderzijds de verbetering van de arbeidsomstandigheden op deze manier tegenhouden.

De houding van de werkgeversorganisaties inspireerde de Kempense collega’s tot het oprichten van kruisen die de dode cao’s symboliseerden. In de Brabantse ziekenhuizen werden ballonnen gevuld met gebakken lucht.

Een geslaagde actie, die in geen enkel ziekenhuis onopgemerkt bleef. En zo nodig vervolgd wordt, want een akkoord is een akkoord.