Actie loont in labo Cebiodi

Cynici willen al eens verzuchten dat syndicale actie geen zin heeft en dat de militante syndicalisten gedoemd zijn het onderspit te delven. Het personeel van het Labo Cebiodi toont hun ongelijk aan.

Cebiodi, het Centrum voor Biologie en Diagnose, is een unieke instelling in de Brusselse regio. Het labo werkt, in onderaanneming, voor drie onafhankelijke, katholieke ziekenhuizen in Brussel (Sint-Jan, St-Etienne en St-anne/St-Remi). En dat terwijl minister Demotte zich in het nieuwe akkoord van de non-profit uitspreekt tegen onderaanneming! Door die structuur had het personeel van het labo ook geen recht op de (nieuwe) sociale voordelen van het akkoord. Of hoe de ziekenhuizen het akkoord met de voeten treden.

Nadat 97 procent (!) van het personeel zich voor een staking had uitgesproken, kwamen nagenoeg alle werknemers van het labo op straat, om te eisen waar ze recht op hadden.

In december kreeg het personeel dan eindelijk het goede nieuws: de kabinetchef gaf groen licht om de ziekenhuisvoordelen uit de sociale akkoorden aan het personeel toe te kennen.