Actie loont. Nieuwe CAO basiseduatie

Iets meer dan een jaar geleden, op 30 maart 2007, kwamen 500 werknemers en militanten van de basiseducatie op straat tegen de geplande hervormingen in de basiseducatie. De eisen die we toen naar voor schoven hebben we in de CAO-onderhandelingen kunnen realiseren en zelfs verbeteren! Een duidelijk signaal dat actievoeren loont.

We belden een tevreden Stef Doise, sectorverantwoordelijke sociocultureel werk van de LBC-NVK. Hij zette voor ons de belangrijkste verwezenlijkingen op een rijtje.

Dankzij de succesvolle betoging van 30 maart 2007 stonden we sterk aan de onderhandelingstafel. We hebben dan ook alle eisen kunnen realiseren en zijn zelfs verder kunnen gaan. We hebben een zeer goede CAO kunnen sluiten.

  • Ten eerste kunnen alle werknemers uit de basiseducatie voortaan genieten van het tijdskrediet en de Vlaamse premies.
  • Ten tweede hebben we het aantal vakantiedagen voor alle werknemers kunnen optrekken van 20 tot 35 per jaar.
  • Ten derde hebben alle werknemers voortaan recht op 14 in plaats van 10 wettelijke feestdagen en sluiten de instelligen tussen kerst en nieuwjaar.
  • Ten vierde worden alle personeelsleden met andere contracten (Gesco, ...) overgenomen en krijgen ze dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden.
  • Brugpensioen is wel niet meer mogelijk maar we onderhandelen momenteel over een vervroegde uitstap op 60 jaar.

Een schitterend resultaat dus waarmee ik alle actievoerders en bij uitbreiding alle werknemers van de sector wil feliciteren. Het is dus weer eens bewezen dat actie loont!