Besparen op animatoren stuurt zorg voor ouderen terug naar vorige eeuw

do 21 aug 2014 -- Olivier Remy

In de uitgelekte besparingsplannen van de nieuwe Vlaamse Regering blijkt dat er zwaar bespaard zal worden op onder andere zorg en de sociale en culturele sector. Er worden extra middelen uitgetrokken voor de gehandicaptenzorg maar er wordt bespaard op de animatie in de ouderenzorg. Daarnaast zal het budget van de gezinszorg minder snel stijgen en zullen ouders meer moeten betalen voor de opvang van hun kinderen.

De besparingen op de animatie treffen ouderen die niet langer thuis kunnen wonen en dus in een woon- en zorgcentrum verblijven. Eind jaren 1990 heeft de toenmalige Vlaamse Regering in een decreet een personeelsnorm voor de animatie in woonzorgcentra bepaald. Er werden ook subsidies voor uitgetrokken.

Méér dan charmezangers en bingo

De animatie in een woonzorgcentrum is meer dan het optreden van een charmezanger of het organiseren van een bingo-avond in het woonzorgcentrum. Dag in dag uit zorgen animatoren voor activiteiten die de bewoners het gevoel geven dat ze meetellen. De activiteiten worden vaak samen met de ergo- en de kinesitherapeuten uitgewerkt. Op die manier blijven ouderen langer actief en dat heeft positieve gevolgen voor hun gezondheid en geluk.

Animatoren hebben een opleiding gevolgd en de animatie in een woonzorgcentrum is wettelijk gekaderd. De invoering van de animatiewerking heeft ervoor gezorgd dat rusthuizen ondertussen geëvolueerd zijn van een soort ziekenhuis naar een meer huiselijke omgeving.

Besparingen kosten bewoners 60 euro per maand

De geplande besparing door de Vlaamse regering van 110 miljoen euro dreigt de woonzorgcentra terug te sturen naar de vorige eeuw.

Volgens de werkgevers van Zorgnet Vlaanderen kan de besparing neerkomen op een extra kost voor een bewoner van 720 euro per jaar. De bewoners en hun familie zullen tot 60 euro meer per maand moeten betalen. Doen ze dat niet dan zullen animatoren hun job verliezen. De LBC-NVK schat dat tussen de 550 en de 650 jobs van animatoren in de woonzorgcentra door de besparingen bedreigd worden. Momenteel zijn er ongeveer 2000 animatoren. .

Die besparingen zal de LBC-NVK niet aanvaarden. Ze gaan ten koste van de ouderen in onze samenleving én van het personeel dat elke dag voor hen zorgt. De LBC-NVK vraagt een dringend overleg met de bevoegde minister Vandeurzen. In september zal de LBC-NVK zich samen met de werknemers beraden over eventuele acties.

Sectoren: 
Lees ook: 

Reacties

Door Vandegaer Nicole op

Hier zien we reeds een klein tipje van de sluier opgelicht !! Maar mensen waren toch zo fier dat ze mee met grootste stemden in mei. Als kippen zonder kop en zonder nadenken sprongen ze die zondag op hun fiets en in auto om hun burgerplicht te vervullen. Het was nog teveel dat ze de partij programma's lazen!! En waar staan we nu ??

Door huybrechts greta op

daar gaan we weer steeds maar geld halen uit de zakken van de oudere mensen man man toch !!!!!!!!!!!

Door brigit degryse op

Wanneer wordt de maatschapij bewust dat de sterksten met alles gaan lopen. De kleine mannen zullen "moeten" weer inleveren.
Toon eens aan iedereen dat de meeste bedrijven nul-tolerantie belastingen betalen.

Door kristof op

inderdaad, kwaliteit gaat er steeds verder op achteruit: meer betalen voor waarschijnlijk minder zorg en omkadering: er is geen financiële ruimte etc...
de zwakkere uit de maatschappij betalen het gelag : wederom.!!
laatste verkiezingen liggen me nog vers in het geheugen: "met onze partij bespaar ze ....... euro" zal wel eerder andersom worden.
tijd om actie??