De kinderopvang betoogt op 24 november voor een nieuw sociaal akkoord

wo 26 okt 2016 -- Fatiha Dahmani

De kinderopvang is niet uit onze samenleving weg te denken. Er wordt niet alleen heel hard gewerkt maar de sector zorgt er ook voor dat ouders een loopbaan kunnen uitbouwen of opleidingen kunnen volgen. Veel jonge ouders rekenen bovendien op pedagogische hulp.

Heel waardevol allemaal, alleen krijgt de sector niet altijd de waardering en het respect die hij verdient. In Vlaanderen mag kinderopvang vooral niet teveel kosten. Denk maar aan het gebrekkig statuut van de onthaalouders of de lage barema’s in de buitenschoolse kinderopvang.

Bovendien bespaart de Vlaamse regering op een zeer kille manier. Zo worden de jongerenbanen in de buitenschoolse bijvoorbeeld afgeschaft. Dat vinden wij dubbel fout want daardoor verdwijnen niet alleen kindopvangplaatsen maar ook jobs voor jonge collega’s.

Sectoren: 
Lees ook: 

Betoog op 24 november in Brussel samen met ons voor een nieuw sociaal akkoord

do 20 okt 2016 -- Mark Selleslach

Kwaliteitsvolle zorg, welzijn en cultuur is cruciaal voor onze samenleving. De werknemers van de non-profit zetten zich daar elke dag met hart en ziel voor in. Die kwaliteit bieden lukt niet zonder degelijke loon- en werkvoorwaarden. De non-profit werkers hebben het volste recht om die te eisen en om oplossingen voor de knelpunten op tafel te leggen. Het kan én moet beter.

Federale regering zet het mes in loopbaanregeling zorgsector

ma 24 okt 2016 -- Mark Selleslach

De loopbaanregeling van de zorgsector houdt in dat de arbeidsduur in de sector (38 uur op voltijdse basis) vanaf de leeftijd van 45 jaar elke vijf jaar met twee uur per week verminderd wordt. De regering wil de aanvangsleeftijd optrekken tot 50 jaar en de regeling afschaffen voor werknemers die geen zorgberoep hebben.