LBC-NVK wil niet dat Europa commerce in de zorg toelaat

di 28 mei 2013 -- Redactie

Op dinsdag 28 mei kwam een delegatie van de LBC-NVK non-profit, samen met vertegenwoordigers van Europese vakbonden op straat tegen de plannen van de Europese Unie om de richtlijn over de openbare aanbestedingen te hervormen.

Europa wil deur voor commerce in de zorg openzetten

Die richtlijn zal volgens de momenteel lopende besprekingen ook de zorg- en welzijnssector (ziekenhuizen, maatschappelijke dienstverlening, ...) vatten. Concreet zal de overheid bij financiering en subsidiëring een openbare aanbestedingsprocedure moeten volgen.

Ook commerciële ondernemingen zullen kunnen meedingen en, op basis van concurrentiële tarieven, de opdrachten kunnen binnenhalen ten koste van de huidige organisaties, vzw's, ... Als dat er ongewijzigd doorkomt, zet het de deur wagenwijd open voor commercialisering van de zorg, welzijn en cultuur.

Nederland laat zien wat commerce in de zorg betekent

Tot wat de commercialisering van de zorg leidt, kan je zien in Nederland. Nog maar enkele jaren geleden organiseerde de regering er de thuiszorg volgens openbare aanbesteding. Het gevolg was er al heel snel: commerciële bedrijven hebben heel de sector veroverd, hoge managerslonen, collectieve arbeidsovereenkomsten doorbroken, lage lonen voor de gewone werknemers, te weinig zorgaanbod, achteruitgang van de kwaliteit, ... Momenteel worden duizenden werknemers met ontslag bedreigd.

Logisch dat de LBC-NVK geen commerce in de zorg wil. Werknemers en zorggebruikers verdienen immers beter.

Lees ook: