Toon je steun op 7 april - geen winst op een pandemie

Toon je steun op 7 april !

Iedereen heeft het recht een gezond leven te leiden, vrij van deze pandemie. Hiervoor is toegang tot COVID-19-vaccins van essentieel belang. Maar terwijl farmaceutische monopolies het aanbod beperken, leggen overheden in rijke landen voorraden aan. De landen in het Zuiden zullen dus tot 2023 moeten wachten op een grootschalige vaccinatie, wat niet alleen tot meer doden zal leiden, maar het virus ook de kans zal geven zich verder te verspreiden en te muteren, waardoor de hele wereld opnieuw zal worden bedreigd. De pandemie is een enorme en lucratieve handel geworden die enorme schade toebrengt aan onze gezondheid en aan het leven van veel mensen over de hele wereld.

We kunnen niet langer zwijgen over deze ongelijke situatie

De EU-instellingen en de regeringen van de Europese landen moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en het antwoord op de pandemie aanpassen door ervoor te zorgen dat vaccins voor iedereen beschikbaar zijn en dat de belangen van de farmaceutische bedrijven niet vóór de gezondheid van de mensen komen. Dat is wat het Europees burgerinitiatief (EBI) Right2cure vraagt.

Net als de afgelopen vijf jaar coördineren het Europees Netwerk tegen commercialisering en privatisering van gezondheid en sociale zekerheid en People's Health Movement een actiedag in Europa op 7 april, de Internationale Dag van de Gezondheid, en brengen zij plannen en acties in kaart om te laten zien hoe wijdverbreid de strijd tegen de commercialisering van de gezondheid is. Op 7 april mobiliseren beide netwerken zich ter ondersteuning van het burgerinitiatief Right2Cure om burgers te mobiliseren en regeringen onder druk te zetten voor:

 • gratis, universeel toegankelijke en betaalbare vaccins voor alle landen
 • meer transparantie over alle kwesties in verband met de pandemie en dat geen winst wordt gemaakt ten koste van onze levens
 • de dringende opheffing van octrooien op vaccins en andere medische producten Covid-19
 • het delen van kennis en technologische knowhow van farmaceutische bedrijven, zodat de productie kan worden uitgebreid.
 • Het burgerinitiatief eist dit van de Europese Commissie door een concrete wetswijziging voor te stellen. Daarvoor hebben we de handtekeningen van één miljoen EU-burgers nodig. De pandemie heeft uitzonderlijke omstandigheden gecreëerd die van ons allen enorme inspanningen vergen. Toch gaat de farmaceutische industrie door alsof er niets aan de hand is en stelt het winst boven leven. Dit onvergeeflijke gedrag moet stoppen. Als het niet nu is, wanneer dan wel?

  Hoe kun je meedoen op 7 april?

 • Deel uw lokale actie op 7 april
 • Deel op deze interactieve kaart uw actie, uw foto's, uw video's in verband met de actie van 7 april. Op de website van het Europees netwerk vindt u uitleg over het gebruik van de kaart.

 • Neem deel aan de mobilisatie in Brussel op 7 april
 • Verzamelen om 12.00 uur bij de Schuman rotonde. Gelieve uw aanwezigheid mee te delen aan sarah.derdelinckx@gezondheid-solidareit.be (organisatie plus aantal personen). Meer informatie volgt.

 • Doe mee aan de witte lakens actie
 • 1. Schrijf uw boodschap op een wit laken en hang het op een zichtbare plaats aan uw raam (zie voorbeeld slogans)
  2. Neem een foto
  3. Plaats uw foto op sociale media
  4. Kopieer en plak deze tekst. Vergeet de link naar de website van het Europees burgerinitiatief niet!
  5. Op Twitter, identificeer op je foto van beleidsmakers

  Als je geen laken voor je raam kan hangen, kan je een slogan op een wit papier schrijven of een van de foto's op de website van het Europees Netwerk afdrukken en voor je houden en vervolgens dezelfde instructies als hierboven volgen.

 • Plak stickers
 • Elke organisatie kan de stickers van het Europees netwerk voor haar actie op 7 april afdrukken en op zichtbare plaatsen kleven. Deze zijn beschikbaar op de website van het Europees netwerk.

 • Wijzig uw profielfoto op Facebook en Instagram op 7 april
 • Beschikbaar op de website van het Europees netwerk.

 • Video
 • Deel onze video op uw sociale netwerken (binnenkort beschikbaar). Als u wilt dat uw logo aan het eind van de video bij de partnerorganisaties komt te staan, kunt u het hier uploaden.

  En het belangrijkste!

  Vergeet niet om het burgerinitiatief te delen en te vragen om het te ondertekenen in elke communicatie en actie die je onderneemt: https://noprofitonpandemic.eu/

  We hebben nog veel meer handtekeningen nodig om te laten zien hoezeer wij, als burgers, de logica van winst boven gezondheid niet meer toestaan!

  Tegen 7 april willen wij het aantal handtekeningen in heel Europa te hebben verdubbeld tot 250.000 handtekeningen.

  Aarzel dus niet om deze oproep tot actie te delen met uw netwerk, uw partners, uw vrienden, neven, buren en anderen!