Werknemers buitenschoolse kinderopvang Sterretje in Affligem leggen werk neer

Op vrijdag 7 juli wordt er gestaakt bij buitenschoolse opvang Sterretje Infano in Affligem. Waarom legt het personeel het werk neer?

Een goede teamcoach is goud waard, dat weten ze bij het Sterretje in Affligem maar al te goed. Daarom is het onbegrijpelijk dat Infano eenzijdig besloot om een populaire teamcoach van locatie te laten veranderen. De vraag van het personeel naar overleg hierover met de directie werd simpelweg genegeerd. Een ACV-afgevaardigde heeft proberen bemiddelen, maar de directie had geen oren naar de argumenten.

Daarom trokken we op donderdag 6 juli met een delegatie van het Sterretje naar de personeelsdienst in Ternat met de vraag om gehoord te worden. De directie stond ons even te woord op de stoep maar nodigde hun trouwe werkkrachten zelfs niet uit om aan tafel te gaan zitten. Dat getuigt van weinig respect voor het personeel dat zich dagelijks voor de organisatie en de kinderen inzet.

ACV Puls eist dat de teamcoach kan blijven werken waar zij werkt. De ouders van de kinderen die een goede verstandhouding hadden met de betrokken persoon steunen in elk geval onze vraag,
Ook bij de gemeente Affligem is men niet te spreken over de gang van zaken.

Maxime Pirard (ACV Puls): “Gisteren kregen wij te horen dat er “nog niets is beslist”, terwijl de directie voordien onverzettelijk was. Ze beseffen dat de actiebereidheid groot is en dat ze hun beslissing niet simpelweg kunnen doorduwen.” ACV Puls eist een gesprek met de directie en wil dat deze op haar stappen terugkeert.
Wij hopen ook dat deze staking het personeel kan inspireren om op haar strepen te durven staan. De kinderopvang is in crisis en het personeel houdt het schip recht. Dat verdient méér dan respect!

De houding van de directie is de druppel teveel voor deze werknemers in de kinderopvang, een sector in crisis.
Daarom eisen wij naast het behoud van onze teamcoach ook het volgende van de directie:

  • Respect en sociale dialoog
  • “Zwijgen en werken” is niet meer van deze tijd. De directie moet in dialoog treden met haar personeel en geen beslissingen boven hun hoofden nemen

  • Gelijk loon voor gelijk werk
  • Waarom verdienen mensen in de buitenschoolse opvang minder dan diegenen in de voorschoolse opvang? De overheid moet gelijke loonsubsidies geven, maar sommige vzw’s in de kinderopvang tonen dat het nu al anders kan!

  • Genoeg (betaalde) voorbereidingstijd
  • Voorbereiding en opruimen zijn ook arbeidstijd en moeten ook betaald worden.

  • Geen oneerlijke bonussen
  • Waarom krijgt een voltijdse kinderbegeleider slechts een jaarlijkse bonus van 180, terwijl directieleden 3000 euro krijgen? ACV Puls vraagt dat elke werknemer een gelijk bedrag in ecocheques krijgt. De problemen met incorrecte uitbetaling van de lonen moeten ook van de baan.