Systeem WEP+ (werkervaring) nek omgewrongen

De Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA), stelde in november zijn beleidsnota voor. In die nota staat dat de Vlaamse overheid meer wil inzetten op ‘leren via werken’. Werkervaring opdoen wordt nu gezien als dé maatregel om werkzoekenden aan een job te helpen. Tegelijkertijd wordt echter het systeem van de WEP+ geschrapt. Zonder overleg. Een systeem dat goed werkt. De kracht van verandering?

Het systeem van werkervaringsprojecten (WEP+) werd ingevoerd om langdurig werkzoekenden opnieuw een plek te geven op de arbeidsmarkt. Niet erg bekend, maar wel belangrijk. Op dit ogenblik krijgen in Vlaanderen ongeveer 3.000 mensen die niet of nauwelijks aan de bak komen een kans. Via het systeem van WEP+ kunnen ze een jaar lang ervaring opdoen in een betaalde job.

Met de steun van professionele begeleiders leren deze mensen hoe ze zelf hun problemen kunnen aanpakken. Door opleiding en begeleiding en vooral door een realistische werkervaring op te doen ontwikkelen zij talenten en vaardigheden. Een opstap naar duurzame tewerkstelling. Met succes trouwens: één op twee van deze WEPplussers vindt vast werk.

Opmerkelijk

De bevoegde minister wil naar een eengemaakt systeem van werkervaring. Hij vindt het nodig om een definitief kruis te zetten over WEP+. Opmerkelijk, want in 2009 erkende hij zelf nog de waarde van het systeem door de doelgroep en het aantal plaatsen uit te breiden. Spijtig is ook dat het nu nog helemaal niet duidelijk is wel systeem er uiteindelijk in de plaats moet komen. Muyters denkt op termijn dubbel zoveel mensen naar een vaste job te kunnen loodsen.

Nobel, ware het niet dat de minister zijn ambitie wil realiseren zonder meer centen te voorzien. Het doel realiseren kan dan ook alleen binnen een ander – lees: uitgehold – statuut. Momenteel worden de WEPplussers nog beschouwd als werknemers die een correct loon krijgen tijdens hun ‘traject’. De minister wil dat loon vervangen door een werkloosheidsvergoeding. Muyters is ook van mening dat het werk van de ‘leerwerkbedrijven’ perfect via de privé kan gebeuren. Zullen langdurig werkzoekenden even goed worden begeleid en ondersteund door privé-bedrijven die de rol van de leerwerkbedrijven overnemen? Dat is lang niet zeker.

De vakbond voerde recent op het Martelarenplein in Brussel actie rond het lot van de WEP-plussers. LBC-NVK-militante Peggy Walgraeve nodigde daarbij de minister uit om eens een kijkje te komen nemen bij de projecten van de vzw Levanto. Door zo’n bezoek zou hij zijn beleid kunnen baseren op de praktijk, en niet alleen op ‘tabellen, cijfers en statistieken’. Want ook dat is een probleem: zij die de kennis en de ervaring hebben, worden nauwelijks of niet bij de besluitvorming betrokken. Alleen met de werkgevers kwam er uiteindelijk overleg, let wel, op het moment dat al was beslist om WEP+ af te schaffen.

Vreemde notie van sociaal overleg, en hopelijk niet exemplarisch voor wat de sector in de komende maanden en jaren te wachten staat. De minister komt maar best met goede voornemens voor 2015.

Dit artikel verscheen eerder in Ons Recht, het maandblad van de LBC-NVK.