Vlaamse regering gooit ervaring sociale organisaties overboord

De Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters, besliste om het Wep+ statuut af te schaffen. Hierdoor moet de sector van de beroepsopleidingen heel wat ervaring overboord gooien. De organisaties dankten al tientallen leden van hun omkaderingspersoneel af. Ze stellen alles in het werk om te overleven. De LBC-NVK roept hen op om mee op te komen voor het behoud van een systeem dat goed werkt.

Groep Intro

Bij Groep Intro kreeg een flink aantal werknemers een ontslagbrief in de bus. Rony Braem is er instructeur en werknemersafgevaardigde. “De aanpak van de Vlaamse regering betekent een aderlating. Heel wat personeelsleden dreigen hun job te verliezen. Groep Intro bouwde veel kennis op rond het begeleiden van mensen die weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt op grond van hun roots, psychosociale problemen, taal- en opleidingsachterstand of een crimineel verleden. Nu valt onze begeleiding op de werkvloer bijna helemaal weg.”

“Via het sociaal overleg zijn we bezig aan een moeilijke oefening”, vertelt Rony. “We zijn loyaal aan Groep Intro maar moeten uiteraard ook het personeel verdedigen. De leiding is niet erg geneigd om over haar aanpak te overleggen met de werknemersvertegenwoordigers. We moeten hard knokken om dat af te dwingen. De ontslagen kunnen we niet verhinderen maar we doen alles om een sociaal plan te regelen dat de ontslagen collega’s begeleidt en ook steun biedt voor wie intern van baan moet veranderen.”

De Vlaamse regering beweert dat ze méér mensen uit de doelgroepen kan begeleiden met dezelfde middelen. Rony gelooft daar weinig van. “Hoe dan ook zal er minder geld zijn voor elke persoon die begeleiding op maat nodig heeft.”

Levanto

Instructeur Peggy Walgraef werkt al 16 jaar bij Levanto. Ze leidt mensen op tot professionele schoonmaker en helpt hen samen met collega’s aan een job. Peggy is ook vakbondsmilitante voor de LBC-NVK.

“De collega’s zijn boos en vol ongeloof over de beslissing van de Vlaamse regering”, stelt Peggy. “Er worden 25 werknemers ontslagen en misschien blijft het daar niet bij. Ook bij de blijvers is er veel onzekerheid. Tot 2016 kunnen wij als sociale organisatie nog een belangrijke rol spelen. Maar daarna zullen we moeten concurreren met commerciële bedrijven.”

“Met onze directie hebben we onderhandeld over een sociaal plan. Dat resulteerde in een ontslagpremie, een gunstige SWT-regeling, outplacement en loopbaanbegeleiding en een afspraak over het presteren van de opzegtermijn. Met de militanten zorgen we ervoor dat onze ontslagen collega’s krijgen waar ze recht op hebben. En we organiseren een syndicaal café om de reorganisatie in groep te verwerken en informatie te geven. We nemen deel aan acties tegen de besparingswoede, zoals die van 20 maart.”

Peggy is sceptisch over het nieuwe systeem van werkervaring, ‘leren via werken’. “Een bedrijf zal zo goed als gratis een werkzoekende kunnen tewerkstellen zonder een contract te moeten aanbieden. Ik ben ook bang dat de deelnemers niet langer de juiste en intensieve begeleiding zullen krijgen zoals wij die nu geven.”

Sofie Ostyn en Ine Hermans, vakbondssecretarissen LBC-NVK

Dit artikel verscheen eerder in Ons Recht, het ledenblad van de LBC-NVK