Agressiebib, infokruispunt voor agressiebeheersing

Icoba (Initiatief COmpetentieBevordering Agressiebeheersing), een kennis- en expertisecentrum over agressie en agressiebeheersing van de opvoedingssector, plaatst haar ´agressiebib´ online.

De bib bevat zowel theoretische werken als allerhande praktisch materiaal. Icoba werkt daarvoor samen met een aantal organisaties die als ´deelbibs´ fungeren en waar je ook materiaal kan inkijken of ontlenen. Veel organisaties sturen Icoba beleidsdocumenten op zoals registratiesystemen, opvangprocedures, gedragscodes. Mits toestemming neemt Icoba die in de collectie op.

Als informatiekruispunt steunt de bibliotheek op de samenwerking tussen Icoba en organisaties uit de bijzondere jeugdbijstand, de gehandicaptenzorg, de autonome centra voor algemeen welzijnswerk, de centra voor integrale gezinszorg, de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning, de sociale verhuurkantoren en de huurdersbonden.

Op zoek naar een agressieregistratiesysteem? Behoefte aan een inzichtelijk boek? In mei 2008 zette Icoba de agressiebib online. Informatie vinden over agressie is sinds dan een stuk eenvoudiger. Als informatiekruispunt steunt de bib op de samenwerking tussen Icoba en organisaties uit de sector . Daardoor bevat ze zowel theoretische werken als allerhande praktisch materiaal. De samenwerking gaat ver: een aantal organisaties fungeren als ‘deelbibs’ waar je ook materiaal kan inkijken of ontlenen.

Waarom een agressiebib?

Veel organisaties zijn op zoek naar praktische en theoretische informatie rond agressie en agressiebeheersing. Icoba heeft veel kennis en materiaal in huis. Een agressiebib is een ideaal middel om die kennis te verspreiden.

Een unieke bib in de sector

Het speciale van de agressiebib zit hem in drie zaken.

  1. Je hoeft je kantoor niet uit om informatie rond agressie te vinden. De collectie is online doorzoekbaar. En het grootste deel kan je downloaden.
  2. De agressiebib is een boeiende combinatie van praktijk en theorie. Veel organisaties sturen Icoba beleidsdocumenten op. Dat kunnen registratiesystemen, opvangprocedures, gedragscodes, … zijn. Mits toestemming neemt Icoba die in hun collectie op. Zo krijgen mensen nieuwe ideeën. Daarnaast komen er een heleboel theoretische werken in de agressiebib.
  3. Wat niet downloadbaar is kan je uitlenen of inkijken. Zo vind je een heel aantal boeken in de Icobabib in Brussel. Maar daarnaast hebben een aantal organisaties het engagement aangegaan om ook hun privé-collectie rond agressie raadpleegbaar of uitleenbaar te maken. Ontdek je een interessant boek, dan kan je nagaan of dit dicht in de buurt te vinden is. En inspirerende contacten aangaan met verwante organisaties.

Hoe ga je te werk

Je vindt de agressiebib op www.icoba.be. Bij je zoekresultaten vind je hoe je aan gewenste documenten komt: dowloaden of uitlenen. Elke deelbib heeft uiteraard haar eigen uitleenmodaliteiten