Op een schriftelijke vraag van Mieke Vogels moest Minister Vandeurzen toegeven dat de middelen die de vorige Vlaamse Regering heeft vrijgemaakt voor de zelfstandige initiatieven niet renderen.
Dat was nochtans voorspelbaar. Een eerste poging om de dienstencheques in de kinderopvang te lanceren mislukte volledig. In 2007 vroegen 74 voorzieningen een mandaat om de cheque te verkopen. Kind en Gezin zette een volledige structuur op poten en investeerde geld en tijd. De kinderopvang door middel van dienstencheques zou de oplossing worden voor het tekort aan flexibele opvang in Vlaanderen.
De LBC-NVK was natuurlijk niet akkoord. De ondersteuning van de bestaande initiatieven in de gesubsidieerde sector was en is ons motto. Die voorzieningen bieden kwaliteit, hebben ervaring en bieden betaalbare opvang. De overheid legde onze boodschap naast zich neer.
De SP.a deed er zelfs een schepje op door te stellen dat de jobs moesten ingevuld worden door langdurig werklozen. De sector zuchtte. Kinderopvang is geen job die je begint bij gebrek aan alternatief. En de sector kreeg gelijk. De Vlaamse Overheid slaagde er in om amper 66 medewerkers aan te werven over heel Vlaanderen. De voorzieningen verkopen geen enkele dienstencheque.
Proeftuinen
Toen kwamen de proeftuinen voor dienstencheques. Met die proeftuinen begaf de overheid zich zelfs in de illegaliteit. De federale overheid creëerde de ruimte om dienstencheques aan te wenden, de gemeenschappen moesten hier eerst een kader voor uitwerken. De Vlaamse Overheid deed dat niet maar stelde zich boven de wet en sloeg aan het experimenteren. Nu blijkt dat zelfs dat actiever promoten van dienstencheques in de kinderopvang ook geen succes is.
En we gaan even voort. De overheid beslist eveneens om inkomensgerelateerde opvang aan te bieden in de zelfstandige sector. Een zelfstandige ondernemer krijgt geld van de overheid als hij de kinderopvang betaalbaar houdt. Hallucinant als je bedenkt dat de overheid over een systeem beschikt in een sector die ze kunnen controleren en eisen stellen. Ook hier blijkt nu dat veel van het geld dat de overheid vrijmaakt voor de zelfstandige sector niet is benut.
De middelen renderen niet en het geld blijft onbenut. Dit is hemeltergend als we bedenken dat wij van bij het begin hebben geëist om te investeren in de gesubsidieerde sector. Kostbare tijd en middelen gingen ondertussen verloren.
Wij hopen dat de Vlaamse Regering en met name de bevoegde minister Van Deurzen nu kordaat reageren. De Vlaamse kinderopvang heeft lang genoeg geleden aan een gebrek aan visie en samenhang. Maak een kinderopvang Vlaanderen waard, waar het kind centraal staat. Stop de versnippering in de sector, investeer meer middelen en draag zorg voor de medewerkers die dagdagelijks met een groot hart klaarstaan voor de kinderen.
Fatiha Dahmani, sectorverantwoordelijke LBC-NVK