Johan vanuit de Filippijnen

In de zomer van 2005 maakte Johan Fobelets, vakbondsverantwoordelijke van de LBC-NVK non-profit in Brussel-Halle-Vilvoorde een inleefreis naar de Filippijnen. Samen met een groepje militanten maakte hij kennis met de arbeidsomstandigheden in de Filippijnen en de bedreigingen en intimidaties waaronder vakbondsmensen daar moeten werken. Een reis die hem niet meer loslaat. Johan ging terug om de contacten met de AHW (Alliance of Health Workers) te verdiepen en stuurt ons zijn relaas.

"Ook op de Filippijnen wordt er gemanifesteerd op 1 mei. In de hoofdstad Manila zijn er niet minder vijf manifestaties! Samen met mijn gezelschap schaar ik mij achter een boodschap tegen de zogeheten ’anti-terrorismewet’. Deze wet wordt van kracht op 1 juli 2007 en maakt het dan mogelijk om de progressieve ’partylists’ te criminaliseren en verbieden. (Na 9/11 zijn er in tal van landen wetten ontstaan die vakbonden en progressieve organisaties kunnen criminaliseren voor hun activiteiten, de zogenaamde ’anti-terrorism-acts’.)

Ik had ook een ontmoeting met Leni Jara, de verantwoordelijke van de CHD, de Council for Health and Development. CHD is een organisatie die community based health services over heel het land uitbouwt: gezondheidszorg die door lokale gemeenschappen gedragen wordt. Als nationale organisatie zoeken ze lokale partners die van hen middelen krijgen om zelf gezondheidszorg te organiseren. De organisatie loopt gesmeerd. Twee jaar terug waren er zo al 40 gezondheidscentra, waaronder verschillende centra in de sloppenwijken van Manila. Het is fantastisch dat er zo aan gezondheidszorg gedaan wordt! Alleen is dat buiten de waard gerekend, presidente Arroyo. Zij duldt niet dat de plaatselijke organisaties de gezondheidszorg in handen nemen. Haar antwoord hierop is bedreiging, intimidatie en moord. Leni Jara vertelde me over de vermoorde gezondheidshelpers in het zuidelijke Mindanao. Ook in Centraal Luzon worden deze werkers bedreigd!

Ik had ook een ontmoeting met Mel, medeverantwoordelijke van de Alliance of Health Workers (AHW) en met dokter Beng, medeverantwoordelijke van HEAD, Health and Development. HEAD is zo’n beetje de politieke kracht achter de diverse progressieve gezondheidsorganisaties in de Filippijnen. De AHW stuurt als vakbond verpleegsters naar de sloppenwijken om zich gedurende enkele maanden ten dienste te stellen van de allerarmsten. Deze organisatie heeft een partnership met LBC-NVK. Ik zal hen later op deze reis nog bezoeken.

Morgen trek ik verder, naar de suikerrietarbeiders van de Haciende Luisita. Ricardo Ramos, leider van de suikerrietarbeiders, Tirso Crus, leider van de suikerrietboeren en Bisschop Ramento van de Filippijnse protestantse kerk, zal ik er niet meer ontmoeten. Zij werden het zwijgen al opgelegd."