Aanslepende regeringsonderhandelingen bedreigen 3.000 banen

De LBC-NVK verneemt dat de ontslagnemende federale regering deze week de verlenging van de subsidies voor preventiewerk formaliseert tot 31 maart. Op zich relatief goed nieuws, maar hoe dan ook betekent die beslissing én voor de betrokken organisaties én vooral voor de betrokken werknemers geen afdoende oplossing. En ze zijn met veel, de betrokken werknemers, zo’n 3.000 mensen worden door die middelen betaald.

Organisaties die rond preventie werken moeten de zekerheid hebben dat ze voor een voldoende ruime periode middelen hebben om hun projecten vorm te geven en afdoende en kwalitatief uit te bouwen. Door de beperkte verlenging tot 31 maart 2011 kunnen projecten niet verder uitgevoerd worden, laat staan nieuwe initiatieven ontwikkeld worden.
Motivatie

Projecten voor preventiewerk uitbouwen kan niet zonder gemotiveerde werknemers. Voor de betrokken werknemers knelt het schoentje dus nog meer. Wat indien er binnen drie maanden nog steeds geen nieuwe regering is? Worden de werknemers dan opnieuw in opzeg gezet? En dat niet omdat ze niet goed werken, maar enkel en alleen omdat het voor hun werkgever onmogelijk is om hen nog verder te betalen. Qua motivatie voor werknemers – en het hebben van toch een beetje jobzekerheid is volgens ons een essentiële voorwaarde - kan dat dus tellen.

Blijkbaar moet de nieuwe regering een nieuw veiligheidsplan opmaken en/of het oude verlengen. Is dat dan de voorbode – dus zelfs indien een nieuwe regering zou zijn – van periodes van blijvende onzekerheid voor de werknemers en de organisaties? Ook dat kan alleszins niet voor ons.

Daarom eist de LBC-NVK dat de subsidies voor preventiewerk veel langer dan tot 31 maart verlengd worden. Bovendien willen we dat verdere verlengingen veel vroeger op voorhand worden aangekondigd.

Stef Doise, secretaris LBC-NVK non-profit