Icoba, het kennis- en expertisecentrum voor agressiebeheersing van de Vlaamse non-profit (opvoedingsinstellingen, kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg) lanceert een nieuwe campagne rond agressiepreventie.
Een cliënt wordt boos omdat je niet zomaar op zijn eis ingaat. Een moeder zet je scheldend onder druk om een plek te regelen voor haar zoontje. Een collega wordt bedreigd door een woedende jongere.
Deze en nog andere situaties doen zich regelmatig voor op de werkvloer. Ze zijn voor niemand aangenaam. En ze wegen op de werksfeer. Medewerkers voelen zich niet meer veilig, komen niet meer graag werken of worden zelfs ziek.
Preventie is een zaak van iedereen
Al help je de situaties hierboven nooit helemaal de wereld uit, je kan wel proberen ze zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan op verschillende manieren en op verschillende niveaus. Individuele medewerkers, kaderleden en beleidsmedewerkers hebben allen vanuit hun verantwoordelijkheid een specifieke rol te vervullen. Want ze hebben elk hun specifieke kijk op agressie in het werk.
Voorkomen is wijs
Investeren in agressiepreventie is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Het is ook investeren in mensen en hun welbevinden, in de kwaliteit van werken en uiteraard ook in de kwaliteit van hulp- en dienstverlening. Daarom lanceert Icoba in november 2010 de sensibiliseringscampagne ‘Voorkomen is wijs’. De campagne richt zich tot werkgevers en individuele medewerkers in de Vlaamse opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector. Icoba belicht agressie zo breed mogelijk. Agressie bespreekbaar maken, een goede sfeer en zelfzorg zijn maar drie voorbeelden van acties die een plek hebben in agressiepreventie.
Een knipselkrant en brochures brengen preventie inhoudelijk voor het voetlicht. Stickers en posters maken de campagne zichtbaar op de werkvloer. Alle organisaties uit hoger genoemde sectoren krijgen in de loop van november 2010 een sensibilisatiepakket. Het materiaal kan verder kosteloos bijbesteld worden. Organisaties uit andere sectoren kunnen het materiaal verkrijgen tegen vergoeding van port- en ontwikkelkosten. Al het materiaal is ook gratis te downloaden op www.icoba.be.