Gehandicaptenzorg staakt voor meer personeel

Al meer dan 25 jaar kampt de gehandicaptenzorg met een ernstig personeelstekort. Tegelijk worden wachtlijsten voor ondersteuning steeds langer. In 1983 voerde de Vlaamse regering als besparingsmaatregel een personeelsstop in in de gehandicaptensector.

De gevolgen daarvan zijn niet min. Met de jaren groeit de werkdruk. In 2008 was de personeelsnorm slechts voor 87,61 procent ingevuld. Drie jaar later doen acht werknemers nog steeds het werk van tien. Die situatie is zowel voor de werknemer als voor de zorgbehoevende onhoudbaar.

Na lang aandringen van de vakbonden kwam toenmalig minister van Welzijn Steven Vanackere in mei 2009 op de proppen met een uitbreidingsbeleid. 500 extra jobs ging hij creëren. In de praktijk werden dit er slechts enkele tientallen.

2011 ziet er niet beter uit als het van huidig minister van welzijn Jo Vandeurzen afhangt. 80 extra jobs zouden de wachtlijsten moeten wegwerken. Maar om in een degelijke opvang voor zorgbehoevenden te voorzien, zijn er echter veel meer jobs nodig. Welgeteld 2200 voor de hele gehandicaptensector.

Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering ervoor zorgt dat er voldoende personeel op de werkvloer aanwezig is. Daarom staakt het personeel uit verschillende instellingen van de Broeders van Liefde op 18 januari 2011.