200 personeelsleden slachtoffer van reorganisatie STER-ziekenhuis

Zonder enige vorm van overleg besliste de directie van de ZNA ziekenhuizen om alle acute diensten zoals interne geneeskunde en geriatrie van het Erasmusziekenhuis naar de vestiging in Stuivenberg te verhuizen. Binnen het jaar is de reorganisatie bij het STER-ziekenhuis een feit. De psychiatrie verhuist in de omgekeerde richting. “Geen goede zaak” volgens Wouter Bernaerts, LBC-NVK hoofdafgevaardigde ZNA ziekenhuizen.

Waarom wil de directie van STER-ziekenhuis een reorganisatie doorvoeren?

Wouter Bernaerts: Een daling van het budget en een daling van de activiteit van artsen zet de directie van ZNA aan tot de afbouw van een aantal bedden. Die afbouw wordt verpakt onder deze verhuisbeweging. In het verleden werd er in het Erasmusziekenhuis reeds een afbouw doorgevoerd van een aantal CMD-bedden en spoeddiensten. De voortzetting van die afbouw betekent vandaag de doodsteek van alle acute diensten van het Erasmusziekenhuis.

Is dat een goede zaak?

Neen, want 200 personeelsleden zullen binnen het jaar moeten verhuizen naar een werkplek die veel minder goed bereikbaar is. Op de kaart liggen de twee sites maar enkele kilometers uit elkaar. Maar voor iemand die Antwerpen een beetje kent is het duidelijk dat de verandering voor het personeel die van het Erasmusziekenhuis, dat aan de rand van de ring ligt met heel wat parkeermogelijkheden naar de dichtbevolkte Stuivenbergsite dat binnen de ring ligt, geen goed nieuws. Die beperkte toegankelijkheid heeft voor veel werknemers gevolgen voor hun sociaal en familiaal leven. Ook is het niet uitgesloten dat er nieuwe uurroosters zullen komen. Dat alles maakt dat we collega’s dreigen kwijt te spelen met zo’n reorganisatie. Er is altijd personeel dat verkiest om na zo’n reorganisatie elders te werken. En dat mag niet gebeuren, want we hebben ons personeel broodnodig.

Is de beperkte toegankelijkheid het enige probleem?

Neen, we zijn ook bezorgd over het feit dat dit ziekenhuis op lange termijn zal gesloten worden. We hebben tot nog toe onvoldoende garanties gekregen dat dit ziekenhuis op lange termijn leefbaar zal zijn met de afbouw van de acute bedden.

Hoe bedoel je?

Momenteel hebben we een stabiele tewerkstelling en diensten. Zo heeft het Erasmusziekenhuis een goede materniteit en die zal daar dus ook blijven. Maar we hebben vragen bij een materniteit die geen omkadering heeft door acute diensten. Wanneer er bijvoorbeeld tijdens een bevalling een onverwachte ingreep moet gebeuren, dan zal dat in een ander ziekenhuis moeten gebeuren. Een materniteit die op zich staat, zonder omringende acute diensten, is teruggaan naar de jaren 1960. We vrezen dat de materniteit op die manier eveneens in een afbouwverhaal zal belanden. Het samenraapsel van allerlei diensten in het Erasmusziekenhuis is geen plan dat voldoende stabiliteit biedt op lange termijn.

Wat moet er concreet gedaan worden om die stabiliteit te garanderen?

Een bonte verzameling van belangrijke diensten (psychiatrie, palliatieve diensten, materniteit, ambulante activiteit, dagziekenhuis) wordt in het Erasmusziekenhuis ondergebracht. Daardoor heeft dat ziekenhuis geen duidelijk profiel meer. Ik vrees dat de artsen zich in dat profiel niet zullen herkennen en we ze op termijn zullen kwijtspelen. Het is dus enorm belangrijk dat de directie garanties geeft voor een goede opvolging hiervan.

Zal de vakbond actie ondernemen tegen deze reorganisatie?

We hebben onmiddellijk een syndicale delegatie aangevraagd en een oproep tot bijstand geplaatst op onze ondernemingssite. We organiseren ook samen met de directie een soort mobiliteitscel. We gaan samen zitten en een individuele oplossing zoeken voor alle personeelsleden die een probleem hebben qua woon-werkverkeer, reorganisatie van uurroosters, enzovoort. De zaak nu plat leggen zou ons niet veel opleveren. Nu is het het moment om de mensen bij te staan en de reorganisatie goed te plannen om te vermijden dat mensen uit ZNA gaan lopen.