Voortaan kan een verzorgende werkzaam in de thuiszorg met vijf jaar ervaring gelijkgesteld worden met een zorgkundige. Die verzorgende moet wel nog een korte vormingsmodule van 200 uur theorie en 75 uur stage volgen. Nadien krijgt ze een attest van zorgkundige en kan ze ook aan de slag in ziekenhuizen en rusthuizen. Dat werd beslist op een bijeenkomst van de 7 ministers van Volksgezondheid.
De overheid gaat dus écht rekening houdend met verworven competenties. De vijf jaar voltijdse ervaring moet behaald worden in de laatste 10 jaar. De bijkomende vorming die de verzorgenden zullen moeten volgen, zal focussen op de specifieke context van ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Het KB dat dit zou regelen, zou in het najaar verschijnen. Het is dus nog even wachten op volledige zekerheid. Ook enkele details zijn nog niet uitgeklaard. Van zodra er meer nieuws is, hoort u het van ons!
LBC-NVK en ACV Voeding en Diensten hadden al vaker aangedrongen op deze stap naar meer zorgende handen. Er blijft echter nog een en ander te regelen. Voor verzorgenden die werken in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg en voor kinderverzorgsters in kinderdagverblijven zijn er nog geen afspraken gemaakt over verworven competenties. Op dit moment moeten de verzorgenden die werken in deze twee sectoren een opleiding volgen van 700 tot 1250 uren. Omdat dit niet haalbaar is eisen we dat de Vlaamse Regering ook hier rekening houdt met hun ervaring. Er volgt verder overleg met de Regering eind september.