Ciabatta met olijven en halfgedroogde kerstomaten

In de non-profit gazet van de zomer presenteerden we jullie reeds een heerlijk tapasreceptje met scampi’s. De zomer is echter nog niet gedaan dus willen we jullie verblijden met een reeks tapasreceptjes, om zelf te maken en te nuttigen tijdens een gezellig tapas-avondje met vrienden en familie!

Voor 1 (groot) brood van ongeveer 1 kg:

  • 300 ml lauw water
  • 560 gram witte bloem (of licht-grof)
  • 1 tl zout
  • 2 eetlepels olijfolie van de tomaatjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 30 zwarte olijven gehalveerd
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • fleur de sel (of grof zeezout)

Maak een brooddeeg van de bloem, water, gist, oregano, zout en olijfolie. Je kan dit ofwel met de hand maken, of in een broodmachine op de kneedstand.

Snij de tomaatjes in stukjes en kneed ze samen met de gehalveerde olijven door het deeg. Vorm hiervan een groot plat brood, prik het in met een vork en laat dit op een warme plaats rusten onder een keukenhanddoek gedurende ongeveer een 45 minuten.

Bestrijk met olijfolie (of pikante olie) en strooi er ‘fleur de sel’ over.

Bak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250 ° (leg er wel een vel zilverpapier over tegen het verbranden van de tomaten en olijven), bak nadien gedurende 20 minuten af op 175 °.