Op de ondernemingsraad van 21 november kondigde de directie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) aan dat ze volgend jaar het zorgpersoneel met 90 werknemers (66 voltijdsen) wil afbouwen. Het gaat om verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedisch personeel zoals kinesitherapeuten.
De directie bevestigde op de ondernemingsraad dat ze dat wil doen door werknemers die uit dienst gaan niet te vervangen. Dat is volgens de directie nodig omdat ZNA als gevolg van de fusie in 2004 minder financiering krijgt. Bovendien wordt een aantal bedden geschrapt wegens overcapaciteit. De sluiting van een afdeling van het Paola-kinderziekenhuis was te wijten aan verkeerde beslissingen uit het verleden.
In ZNA zijn er op dit moment ongeveer nog 100.000 in te halen meeruren en overuren. Dat komt neer op 50 voltijdse equivalenten. De besparing op het personeel zal het probleem van de hoge werkdruk bij ZNA nog verergeren.
De directie wil lagere minimumbezettingen op de afdelingen en nog meer personeelsmobiliteit in elk ziekenhuis waardoor het personeel gedwongen zal worden om nog flexibeler te werken.
LBC-NVK heeft alternatief
Voor de LBC-NVK is er nochtans een goed alternatief. De LBC-NVK pleit voor een doordacht plan waarbij een correcte bezetting per afdeling gecombineerd wordt met een juiste inzet van de mobiele ploegen en tijdig op voorhand gekende en voldoende stabiele uurroosters.
De mobiele ploegen worden door de overheid sinds enkele jaren gefinancierd. Ze dienen om vervangingen van korte duur van afwezig personeel en tijdelijke stijgingen van de werkdruk op te vangen. Een systeem dat doorgaans met succes wordt toegepast.
De LBC-NVK vindt het verkeerd om te kiezen voor een algemene, nog flexibelere inzet van het personeel bij de ziekenhuizen van ZNA.
Op 5 december is er overleg. De LBC-NVK hoopt dat de directie dan minstens een deel van de besparingen zal terugschroeven en dat ze zal afzien van haar plan om de flexibiliteit nog te vergroten. Als de flexibiliteit nog wordt opgevoerd, zal dat leiden tot meer overuren, ontevredenheid bij de werknemers en actie.
Olivier Remy, LBC-NVK