Vanochtend organiseerden de directies van ZNA en AZ Klina een bijzondere ondernemingsraad. Daar stelden ze het plan voor de samenwerking tussen ZNA Jan Palfijn en AZ Klina voor. Tegen 2015 moet de fusie gerealiseerd zijn. Het uiteindelijke fusieziekenhuis zal geïntegreerd worden in ZNA maar een eigen directie behouden. In ZNA werken 6600 werknemers, in AZ Klina 1260.
Naar eigen zeggen willen de directies het zorgaanbod van hun ziekenhuizen verbeteren en versterken. Klinkt als een goede zaak voor wie in het noorden van Antwerpen woont. Maar de directie wil door de fusie vooral besparen op de kosten van de ondersteunende diensten. Concreet gaat het over de administratie, de personeelsdienst, de logistieke dienst, de apotheek, de afdeling klinische biologie, ...
Geen ontslagen
De LBC-NVK eist van beide directies keiharde garanties dat iedereen in zowel ZNA als in Klina zijn werk zal behouden. De werkdruk en het personeelstekort in zowel ZNA als Klina is groot en zal door de fusie niet verminderen.
Ook de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel moeten behouden blijven. De eventuele verhuis van personeel van het ene naar het andere ziekenhuis kan enkel op vrijwillige basis en met begeleidende maatregelen (b.v. rond woon-werk verkeer en arbeidstijden).
Harde onderhandelingen
Over het behoud van alle jobs en de loon- en arbeidsvoorwaarden zullen we (indien nodig) hard onderhandelen. We vragen op korte termijn overleg met beide directies.
De personeelsafvaardigingen in ZNA en Klina zullen naar aanleiding van de fusie intensief samenwerken. Op de informatiesessies die de directies volgende week in zowel Klina als ZNA organiseren zal de LBC-NVK aanwezig zijn om vragen te beantwoorden van het personeel en te luisteren naar hun bezorgdheden.
Ine Hermans en Olivier Remy, vakbondssecretarisen LBC-NVK