Studiedag cultuursensitieve zorg

Op vrijdag 23 mei 2014 liet ik een dagje op het kantoor links liggen. Er stond namelijk iets anders op de planning. VIVO, het sectoraal opleidingsinstituut voor de non-profit, en haar partners organiseerden een studiedag in het teken van cultuursensitieve zorg. De bestemming was “De Factorij” in Schaarbeek. Voor mij een nieuwe plek met veel nieuwe gezichten.

Dat diversiteit een hot topic is was te merken aan de opkomst. Het gebouw was tot de nok gevuld met hulpverleners, beleidsmedewerkers en professionals uit verschillende sectoren. Allen aanwezig om hun ervaringen uit te wisselen en om op zoek te gaan naar manieren om het contact tussen hulpverlener en patiënt/cliënt, en dus ook de zorg, te verbeteren.

De sfeer was hartelijk. Na een koffietje en een leuke babbel in de cafetaria werden we in het auditorium verwelkomd door Jan-Piet Bauwens, de voorzitter van VIVO. Hij stelde Dirk Geldof voor; een socioloog, auteur en lector. Dirk Geldof schreef ‘Superdiversiteit: hoe migratie onze samenleving verandert’, een boek rond de groeiende nood aan cultuursensitieve zorg. De ideale spreker dus. Hij gaf een zeer interessante uiteenzetting van zijn boek, de geschiedenis van migratie en de uitdagingen waar we voor staan. Zijn bespreking plaatste het thema in de juiste context en gaf veel stof tot nadenken.

Vervolgens nam Steffie Jalhay, projectmedewerker diversiteit bij VIVO, het woord. Zij gaf uitleg over de werking van VIVO en het Steunpunt diversiteit. Ze ging dieper in op de risicofactoren voor mensen met een immigratieachtergrond en de uitdagingen voor hulpverleners. Verder besprak ze het digitaal platform voor cultuursensitieve zorg: www.pigmentzorg.be.

Daarna begonnen de workshops. Het aanbod bestond uit zes workshops waaruit iedereen er twee mocht kiezen. Sprekers en getuigen uit onder andere de thuiszorg, de ziekenhuissector, de ouderenzorg, de bijzondere jeugdzorg enzovoort namen de leiding en belichtten het thema vanuit hun praktische ervaringen. We kregen de kans om op basis van concrete casussen bij te leren van professionals en in kleinere groepen na te denken over het thema diversiteit.

De eerste workshop die voor mij op het menu stond was “Hulpverlening aan jongeren en hun gezin met een migratieachtergrond”. Jamal El Boujddaini (vzw de Touter) en Katrien Lauwereys (OTA Vlaams-Brabant en Brussel) gaven ons een inzicht in de leefwereld en de sociale problemen van gezinnen met een migratieachtergrond. Bij het omgaan en het begrijpen van verschillende culturen zijn meerdere aspecten van belang. Zo kwamen bijvoorbeeld de invloeden van migratie op een gezin en intergenerationele conflicten aan bod.

Tussen de workshops in werden we getrakteerd op een lekkere lunch. Net op tijd want een hongerige buik heeft geen oren. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om informeel te netwerken. Ik ontmoette interessante mensen die hun ervaringen en visies deelden. Het was verfrissend om te zien hoe passioneel men over hun job sprak en hoe gemotiveerd men is om het nog beter te doen. Plots dook de juf op. Ze wees ons op de strakke timing, de speeltijd was voorbij.

Hollen naar mijn tweede workshop. Eentje met een avontuurlijke naam; “Een reis van duizend mijl begint met één stap”. Een interactieve workshop dat vertrok vanuit een brainstormsessie. Wat ik hiervan onthouden heb kan ik redelijk simpel samenvatten. Eigenlijk zijn interculturele competenties voor een stuk gewoon menselijke competenties. Met wat toenadering, begrip, gezonde nieuwsgierigheid en een open geest geraak je vele mijlen verder. Er bestaan drempels, maar die zijn met één stap te overbruggen…

Zodat iedereen toch nog iets meekreeg van de andere workshops werd er tijd voorzien voor een uitwisseling. Mijn collega Maarten en ik liepen enkele militanten tegen het lijf. Je kan ook nergens niet meer komen zonder dat je de LBC-NVK tegenkomt. We konden onze instincten niet onderdrukken en vonden dat het tijd was voor een interview! De militanten waren zeer tevreden over het initiatief. De workshops waren enorm boeiend en zorgden voor praktische tips om mee aan de slag te gaan. Mission accomplished.