Opnieuw gefactchecked: “Bewoners van een woonzorgcentrum verdienen écht beter dan de wettelijke norm.” (Factcheckers; VRT 22 mei 2024)

Britt, Thomas en Jan draaiden 24 uur mee in een woonzorgcentrum, en de beelden spraken voor zich. De grote conclusies? Het is vaak dweilen met de kraan open, de wettelijke norm voldoet niét aan de noden op het terrein en het personeel werkt zich dagelijks uit de naad. De ervaringen van Britt, Thomas en Jan sluiten naadloos aan bij de resultaten van onze bevraging naar de werkomstandigheden van het personeel in de ouderenzorg die we enkele maanden geleden uitvoerden.

Hoeveel TV-programma’s zijn er nog nodig om te bewijzen dat er dringend meer inspanningen en meer investeringen vanuit onze overheid moeten gebeuren in de ouderenzorg (en bij uitbreiding in heel zorg en welzijn)? Begrijp ons niet verkeerd, de afgelopen jaren zijn er wel degelijk extra inspanningen vanuit de minister en de regering geweest. Maar ze blijven onvoldoende; too little, too late.

We pleiten met ACV Puls al lang voor een verhoging van de personeelsnormen, het aantrekken van extra personeel en bijkomende investeringen voor opleidingstrajecten naar de beroepen van verpleegkundige en zorgkundige. Daarnaast moeten de jobs in de sector aantrekkelijker gemaakt worden door de loon- en arbeidsvoorwaarden significant te verbeteren. Kortom, we willen meer handen aan het bed, en graag snel.

Om dat te realiseren kijken we naar de verantwoordelijke Vlaamse minister en Vlaamse regering, de huidige en ook de toekomstige. Die hebben een verpletterende verantwoordelijkheid en moeten structureel ingrijpen. Wij (en bij uitbreiding de sector) passen voor doekjes voor het bloeden.

Bart Thys (nationaal verantwoordelijke ouderenzorg ACV Puls): “Wij willen snel aan tafel met minister Crevits om het over oplossingen te hebben. Op korte termijn willen wij meer personeel, hogere toeslagen voor onregelmatige prestaties en een beter loon voor zorgkundigen. De aangekondigde twintig miljoen zijn goed, maar veel te weinig. Wij willen dat bedrag minstens verviervoudigd zien”.

Na gisteren kunnen we écht niet meer doen alsof de problemen nieuw zijn. Ze zijn er al lang en de sector verdient structurele oplossingen. Wachten kan niet meer.