De onderhandelaars staan voor een belangrijke week: de knelpunten en bijhorende budgettaire tabel liggen op tafel. Die bevatten belangrijke beleidskeuzes en uitdagingen. Daarin zijn zorg en welzijn cruciaal.
Het personeelstekort, de wachtlijsten en de hoge werkdruk zijn deze zomer niet verdwenen. De sector bleef doordraaien, en het personeelstekort werd er niet beter op.
Een studie van CM waarover blad Visie deze week bericht bundelt de uitdagingen voor de zorgsector en haar beroepen. De volgende twee decennia kunnen we een groei van het aantal verpleegkundigen verwachten maar de zorgbehoeften zullen nog eens zo hard groeien. Door het stijgende aantal ouderen, maar ook de hogere levensverwachting en complexere zorg zal de hoeveelheid werk gevoelig stijgen. Zodanig zelfs dat het zorgpersoneel in ziekenhuizen, woonzorgcentra of de thuiszorg dit niet meer zal kunnen dragen.
Olivier Remy (ACV Puls): “Het recht op goede zorg hangt samen met het recht om goed te kunnen zorgen. Beiden staan onder druk. Daarom vragen we aan de regeringsonderhandelaars: maak van zorg en welzijn een prioriteit de komende jaren en investeer de nodige middelen. Anders wacht ons een catastrofe van formaat.”
ACV Puls zal samen met de andere vakbonden in de komende maanden toezien dat zorg, welzijn en cultuur het beleid en de investeringen krijgen die ze verdienen. Via overleg als het kan, via actie als het moet. De uitdagingen voor onze samenleving zijn te groot, en wachten kan niet meer.
We vragen:
- Geen enkele besparing in zorg, welzijn, cultuur en sociale economie
- Prioriteit voor deze sectoren in de verdeling van de middelen, want zorg, welzijn en cultuur zijn ons hoogste goed
- Investeringen in meer personeel via het aantrekken van jongeren, zij-instromers en het verbeteren van personeelsnormen (zoals het verlagen van de kindratio in de kinderopvang van 1 op 9 naar 1 op 5)
- Betere en hogere lonen, een betere vergoeding voor werk buiten de ‘normale’ uren en een rem op de roep naar meer flexibiliteit
- Investeringen in de toegankelijkheid van zorg, zowel door het aanbod te verhogen als door de prijs voor de gebruikers betaalbaar te houden