Als verreweg het jongste lid van de studiedienst van de LBC-NVK non-profit, kreeg ik de eer om ons team te vertegenwoordigen op de jonge militantendag van de LBC-NVK. De jonge militantendag is een jaarlijkse bijeenkomst van vakbondsafgevaardigden van de LBC-NVK die jonger zijn dan 35 jaar. Dit jaar ging de dag door op vrijdag 6 juni 2014 in het gemeenschapscentrum ‘De Markten’ in Brussel.
“Het is altijd hetzelfde met de jeugd van tegenwoordig,” een uitspraak die jongeren de oren uitkomt. Jongeren zijn lui, luid, rotverwend, chronische fuifbeesten, onverantwoordelijk en zo gaat de lijst maar door. Die clichés kloppen (meestal) niet. In de realiteit willen jongeren een toekomst opbouwen en zijn ze niet bang om de handen uit de mouwen te steken.
Raise your voice!
Maar veel jongeren leven in onzekerheid. We weten niet of we dezelfde kansen zullen krijgen als de vorige generaties. Wij hebben toch ook recht op een mooie toekomst? Jongeren worden geconfronteerd met een hoge werkloosheidsgraad, beperkte werkloosheidsuitkeringen, de kosten van de vergrijzing, interimwerk, mini-jobs, enzovoort. Klinkt niet echt als muziek in de oren. Wat een geluk dat er nog vakbonden zijn, denk ik dan. De jonge militantendag heeft als bedoeling jongeren een stem te geven in de discussies rond deze thema’s.
De militanten leerden elkaar kennen en deelden hun ervaringen. Na de kennismakingsronde was het tijd voor de workshops. De deelnemers werden ingedeeld in kleine groepjes om verder te discussiëren over een aantal thema’s. Veel mensen zouden hun beeld over jongeren bijstellen als ze zagen hoe “de jeugd van tegenwoordig” zich verdiept in maatschappelijke kwesties. Vooral de gesprekken over uitzendarbeid en de toenemende werkdruk zijn me bijgebleven.
Interimmers krijgen geen vast contract
Onder bepaalde voorwaarden mogen bedrijven een beroep doen op uitzendkrachten. Maar in de praktijk merkt men dat die regelingen omwille van economische redenen misbruikt worden. “Er zijn mensen die jaren bij ons aan het werk zijn maar via allerlei achterpoortjes nog geen vast contract hebben gekregen”, zei Tom. “Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige werknemers maar krijgen niet waar ze recht op hebben, ze hebben geen zekerheid.”
Ook de toenemende werkdruk is iets dat leeft onder de jongeren. We zien duidelijk een evolutie in de manier waarop arbeid georganiseerd wordt. Het menselijke moet meer en meer wijken voor het economische. We moeten steeds beschikbaar zijn, handelingen worden getimed en we moeten meer doen in minder tijd. Time is money. “De druk wordt verhoogd en het werk wordt zwaarder,” zegt Chris. “Targets leggen bewust de lat té hoog, dit is niet alleen zwaar maar ook gevaarlijk voor werknemers die dreigen te bezwijken onder de druk.”
Het is belangrijk dat de LBC-NVK veel aandacht besteedt aan die kwesties. Onze voorgangers hebben gestreden voor de huidige arbeidsvoorwaarden. Het is jammer dat die voorwaarden nu onder vuur liggen. Jongeren moeten opstaan en hun verantwoordelijkheid tegenover de volgende generaties durven nemen. Op basis van de discussies, de verschillende inzichten en invalshoeken vanuit meerdere sectoren werden er standpunten gevormd om er met volle moed mee aan de slag te gaan. Iedereen had evenveel inbreng en alle militanten waren tevreden. Het was een zeer geslaagde en constructieve bijeenkomst. Ik kijk alvast uit naar de volgende editie.