De jarenlange strijd van de LBC-NVK met fantastische campagnes en veel acties op straat zorgde ervoor dat de Vlaamse regering op 14 februari 2014 het proefproject goedkeurde dat de LBC-NVK uitwerkte en samen met de sociale partners indiende. Dat project zal vanaf 1 januari 2015 aan het equivalent van 112 voltijdse onthaalouders een werknemersstatuut geven. Op donderdag 10 juli 2014 werd de projectoproep naar alle diensten voor onthaalouders verstuurd.
Tot 1 oktober 2014 hebben de diensten de tijd om voor minimaal het equivalent van 5 voltijdse onthaalouders in te tekenen. Dat wil niet zeggen dat alle werknemers voltijds moeten werken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een dienst 5 voltijdse werknemers verdeelt over 10 halftijdse.
In oktober selecteren de sociale partners op basis van een aantal criteria de diensten en bepalen zij het equivalent voltijdse onthaalouders die per dienst werknemer kunnen worden. De dienst heeft dan tot 1 januari de tijd om op basis van zijn selectieprocedure te bepalen wie van zijn huidige onthaalouders naar een werknemersstatuut overgaan.
Nieuwe Tour de Flandre
Het spreekt voor zich dat de LBC-NVK de verschillende fases van het project van zeer nabij zal volgen. In oktober en november 2014 organiseren wij opnieuw een Tour de Flandre, een reeks infoavonden voor onthaalouders in heel Vlaanderen. Daar beantwoorden we alle vragen in verband met het proefproject. Je kan je daarvoor nu al inschrijven.
Natuurlijk zal de LBC-NVK de onthaalouders die na 1 januari 2015 in het huidige statuut blijven werken niet vergeten. De LBC-NVK blijft ook de komende jaren ervoor ijveren dat alle onthaalouders van de voordelen van een volwaardig werknemersstatuut kunnen genieten. Dat we daarbij geregeld beroep zullen moeten doen op de strijdbaarheid van de onthaalouders en de solidariteit van de werknemers uit de andere sectoren van zorg, welzijn en cultuur spreekt voor zich.