Werknemers in woonzorgcentra dreigen gelag te betalen

De werkgeverskoepel Zorgnet Vlaanderen laat weten dat de dagprijs in rusthuizen mogelijk kan stijgen als gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering. “Als de Vlaamse regering bezuinigt op de centen om rusthuizen te bouwen en renoveren, kan dat onrechtstreeks invloed hebben op het aantal personeelsleden dat rusthuizen extra inzetten”, zegt secretaris Olivier Remy van de vakbond LBC-NVK. “Sommige rusthuizen of woonzorgcentra zullen in de verleiding komen om het verlies van subsidies te compenseren door te besparen bij het personeel.”

Sommige woonzorgcentra financierden in de afgelopen jaren bouwprojecten met subsidies. Er dreigen dan ook grote verschillen te ontstaan tussen rusthuizen op het vlak van dagprijs, personeelsbezetting en werkomstandigheden.

“Maar de Vlaamse regering snoeit niet alleen in de subsidies om te bouwen en renoveren”, stelt Remy. “In de nabije toekomst wil de Vlaamse overheid nieuwe erkenningen van woongelegenheden alleen financieren op basis van een lagere personeelsnorm. Voor een zwaar zorgbehoevende bewoner in een nieuw erkende plaats zal een rusthuis worden gefinancierd alsof het gaat om een niet zwaar zorgbehoevende bewoner. De extra aandacht en zorg die zwaar zorgbehoevende en vaak demente ouderen nodig hebben zal dan moeten worden gerealiseerd met minder personeel.”

“Tot slot plant de Vlaamse regering ook om de ‘niet-personeelskosten’ in de subsidies in 2015 niet te indexeren. Het gaat dan misschien niet over een groot bedrag in het kader van de totale financiering maar het komt wel bovenop de andere besparingen.”

Personeelsnormen

De LBC-NVK vindt de personeelsnormen te laag om in veel rusthuizen een goede zorg voor de bewoners te kunnen organiseren met goede werkomstandigheden voor het personeel. “Zo moet er bijvoorbeeld ’s nachts één verpleegkundige of zorgkundige per 60 bewoners aanwezig zijn. In de praktijk is dat een heel krappe bezetting. Rond het aantal personeelsleden tijdens de daguren bestaan nauwelijks richtlijnen. In het ene rusthuis zullen tijdens de drukke late shift diverse verpleegkundigen de zorg mee opnemen. Maar in een ander rusthuis is de werkdruk zo groot omdat maar één verpleegkundige de zorg voor alle bewoners moet regelen.”

De Vlaamse erkenningsnormen rond personeel en de financieringsnormen van het RIZIV zijn minstens tien jaar oud. Ze moeten dringend worden verbeterd. Vlaanderen is sinds 1 juli 2014 bevoegd voor de ouderenzorg en dus ook voor de RIZIV-financieringsnormen.

De LBC-NVK blijft zich inzetten voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers, meer personeel en een toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg voor iedereen.

“Aan de Vlaamse regering vragen we dat er op korte termijn met de sociale partners overleg wordt georganiseerd over de mogelijke besparingen in de ouderenzorg en de financiering van de ouderenzorg in de toekomst”, aldus Remy. “Verder moet er worden geïnvesteerd in extra personeel om de werkdruk te verlichten. En tot slot moeten de personeelsnormen in alle woonzorgcentra worden verruimd en voort uitgewerkt.”