Milieuactivisten worden steeds vaker het slachtoffer van (dodelijk) geweld. Vooral inheemse bevolkingsgroepen worden geviseerd. Met een nieuwe campagne en bijhorende mensenrechtenprijs, wil Stop The Killings aandacht vragen voor deze zorgwekkende evolutie.
Volgens een rapport van de ngo Global Witness werden in 2014 maar liefst 116 milieuactivisten vermoord. Dat zijn er gemiddeld meer dan twee per week. Wellicht ligt het aantal slachtoffers zelfs nog hoger. Vaak situeert het geweld zich in afgelegen gebieden en wordt het niet geregistreerd. Ter vergelijking: datzelfde jaar werden 61 journalisten vermoord. Dat is bijna de helft minder.
De strijd voor land en leven
Centraal- en Zuid- Amerika, maar ook Zuid- Oost Azië blijken bijzonder gevaarlijk voor milieuactivisten. In deze regio’s zoeken multinationale ondernemingen winst in grootschalige land- en mijnbouwprojecten en de bouw van stuwdammen. Lokale overheden doen alles om hun activiteiten te faciliteren.
Het zijn in eerste instantie de inheemse gemeenschappen die hier de prijs voor betalen. Hun leefomgeving wordt vervuild en de gronden die ze gebruiken raken uitgeput. Vaak worden ze zelfs van hun historisch grondgebied verdreven, waardoor ze al helemaal niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Verzet wordt vaak gewelddadig in de kiem gesmoord. Activisten worden bedreigd, gearresteerd, mishandeld en vermoord. Over de daders is meestal weinig geweten, behalve dan dat ze vaak ongestraft blijven. Uit de weinige informatie die aanwezig is, kan worden geconcludeerd dat het vaak grondeigenaars, politici en zakenmensen zijn die achter het geweld zitten.
Wie verdient de mensenrechtenprijs?
Stop the Killings wil de strijd van milieuactivisten in het Zuiden ondersteunen door de uitreiking van een mensenrechtenprijs. De organisaties die deel uitmaken van het actieplatform nomineerden vier verschillende individuen of organisaties, die zich het afgelopen jaar op een buitengewone manier hebben ingezet voor het milieu.
- Wil je dat het geweld tegen de Lumad organisaties in de Filippijnen stopt, zodat ze zich kunnen blijven inzetten voor de rechten van de inheemse bevolking?
- Vind je dat het arbeiderscomité van de gemeente Palmeiras in Colombia aantoont dat de strijd voor meer arbeidersrechten en milieubehoud hand in hand kunnen gaan?
- Bewonder je de plattelandsvrouw Máxima Acuña de Chaupe, die is uitgegroeid tot hét symbool van het verzet tegen de grootschalige mijnbouw in Peru?
- Wil je je waardering uitdrukken voor het juridische werk van de Maya-advocaten in Guatemala, dat dit jaar zelfs mee heeft geleid tot het aftreden van de president?
Breng je stem uit op voor het einde van de maand en kom naar Brussel op 10 december. Je kan er deelnemen aan onze actie tegen het geweld op milieuactivisten, vanaf 18u aan het Centraal Station. En nadien ben je van harte uitgenodigd op de officiële uitreiking van onze mensenrechtenprijs, vanaf 19u in gemeenschapscentrum De Markten.
Meer info op www.stopthekillings.be.