Brief crisisteam CAW Halle-Vilvoorde over financiering

Ook het crisisteam van CAW Halle-Vilvoorde reageert met een open brief op de besparingen waardoor collega's moeten verdwijnen.

Geachte Minister Vandeurzen,

Het crisisteam van CAW Halle-Vilvoorde is in crisis en daarom richten wij ons graag tot u.

24 uur op 24 bieden wij kortdurende residentiële opvang en ondersteuning aan mensen en gezinssystemen die zich in een crisissituatie bevinden en die dringend hulp nodig hebben. Dagelijks werken wij intensief samen met mensen die omwille van sociale, individuele en/of relationele problemen nood hebben aan ondersteuning om hun draagkracht en zelfredzaamheid terug op te bouwen en hun leven weer op het goede spoor te krijgen. Daarnaast bemannen wij ook het telefonisch crisismeldpunt van Vlaams-Brabant dat eveneens dag en nacht bereikbaar is voor professionele hulp- of dienstverleners, de minderjarige zelf of diens context in crisis. Het meldpunt ondersteunt de aanmelder of de cliënt, geeft advies, verkent het probleem en beslist of het inzetten van crisishulp binnen de jeugdhulpverlening aangewezen is of de aanmelder mits consult handvaten kan aangereikt krijgen om met de crisis om te gaan.

Binnen onze eigen mogelijkheden bieden wij deze mensen maximale ondersteuning en/of opvang óf verwijzen wij door naar de meest geschikte instantie die de nodige hulp kan bieden. Samen met deze mensen gaan wij op weg, elk van hen is uniek en elk van hen heeft een eigen –soms goed gevulde- rugzak.

Als hulpverleners binnen het crisisteam ervaren wij elk dag opnieuw het belang én de noodzaak van het bestaan van ons crisisteam in onze regio.

Momenteel merken wij echter dat onze hulp meer dan ooit nodig is! De aanmeldingen komen in sneltempo binnen en de bezetting van onze crisisopvang is de laatste tijd enorm hoog. Ook binnen het crisismeldpunt merken we dezelfde tendens. Te vaak moeten we, tot onze spijt, de boodschap geven dat we geen crisisbegeleiding en/of opvangplaats kunnen bieden, noch de partners waarmee wij nauw samenwerken. Dit terwijl crisishulp net een kans zou moeten zijn om de crisissituatie te ontmijnen en verdere hulpverlening te installeren. Het zou een nieuwe start moeten kunnen zijn voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht, cultuur, nationaliteit, afkomst, verleden…en dit zeker voor de meest kwetsbare groepen in de maatschappij. Indien wij als crisisteam geen positief antwoord meer kunnen bieden aan onze hulpvragers omwille van tekort aan capaciteit en personeel, waar kunnen deze mensen dan nog terecht voor hulp?

Om onze 24-uren werking en een kwalitatieve hulpverlening te kunnen blijven garanderen, is een goed gevuld team met enthousiaste en gemotiveerde hulpverleners ten alle tijde van belang. We hebben elke collega broodnodig om dag en nacht beschikbaar te kunnen zijn om cliënten te ondersteunen, opvang te bieden, advies te geven, crisistelefoontjes van soms radeloze mensen te beantwoorden, … . De beslissing om ons CAW minder middelen toe te kennen zou voor ons betekenen dat nog meer mensen in crisis niet meer voldoende geholpen kunnen worden; dit terwijl we al voornamelijk werken met de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. We vrezen eveneens dat dit zal leiden tot een daling van de kwaliteit van de hulpverlening die kan geboden worden.

Mensen, net zoals u en wij, die net een duwtje in de rug nodig hebben om weer verder te geraken, vaders, moeders, kinderen, jonge en oudere mensen, gezinnen, slachtoffers, … Nog meer dan nu zullen velen letterlijk en figuurlijk in de kou blijven staan.

Crisisteam CAW Halle-Vilvoorde