Open brief van het team Toeleiding CAW Halle-Vilvoorde

Ook het team Toeleiding CAW Halle- Vilvoorde reageert met een open brief op de besparingen waardoor collega's moeten verdwijnen.

Beste Minister Vandeurzen,

Een van de belangrijkste zaken die ons als mens goed doen voelen is sociaal contact. Soms wil je gewoon mensen om je heen. Warmte, gezelligheid en rust. Zorgen even opzij zetten of net de kans hebben om ze te bespreken.

Wij, team toeleiding van CAW Halle-Vilvoorde, staan dagelijks paraat om mensen op een laagdrempelige manier die plek van warmte, gezelligheid en rust te bieden. Dit doen we door het aanbieden van een koffie, een gesprek, samen koken, dienstenaanbod zoals wassen en drogen, hulpverleningsgesprekken, activiteiten, enz…

Net door die laagdrempeligheid investeren we in het opbouwen van hulpverleningsrelaties en vertrouwen. Soms neemt het veel tijd in beslag om een hulpvraag te durven stellen. Voor sommigen een dag, anderen doen er maanden of jaren over om een stap naar voor te zetten. We merken dat de effectiviteit van het groepsmatige aanbod enorm cruciaal is om vertrouwen te winnen van onze bezoekers. Het groepsmatige aspect vormt een onmisbare brug om op individueel niveau iets te bereiken bij onze doelgroep en om aan individuele hulpverlening te doen.

We willen onze bezoekers het gevoel geven van thuis te komen, om te behoren tot een groep. Op die manier leren we elk individu persoonlijk kennen waardoor we onze bezoekers in hun krachten kunnen plaatsen. Het is geweldig om te zien hoe ze zich ontplooien waarbij ze zowel hun krachten als kwetsbaarheid durven te laten zien. Zelfs personen met (meervoudige) diepgaande problematieken hebben altijd potentieel en/of talenten, die wij in meerdere gevallen mits de nodige beschikbare middelen (waarvoor we u nodig hebben) kunnen activeren.

Vanuit ons team willen we, net zoals elke deelwerking van het CAW Halle-Vilvoorde, ons blijven inzetten voor diegene die op zoek is naar zijn/ haar plek in onze samenleving. Voor diegene die op zoek is naar vriendschap, een moment waarbij hij/zij centraal staat.

Na alle argumenten en cruciale bestaansredenen van inloopcentra toegelicht te hebben, willen we u dan ook vragen om het belang van inloopcentra en het CAW in het algemeen in te zien en ernstig te nemen. Waar kan onze doelgroep (daklozen, mensen met verslavingsproblematieken, eenzame mensen, mensen met financiële problemen…) nog terecht als er opnieuw een werking gereduceerd wordt binnen onze organisatie? Wij willen onze doelgroep een volwaardige plaats blijven aanbieden en samen met jullie werken aan een constructieve oplossing om dit te bereiken.

Met vriendelijke groeten,

Team Toeleiding CAW Halle-Vilvoorde