De LBC-NVK, actieplatform Stop the Killings en de 11.11.11-campagne voor sociale bescherming bundelden de krachten en trokken op 8 december gezamenlijk aan de alarmbel. Dit deden ze in het kader van de internationale dag voor de mensenrechten op 10 december. Activisten die strijden voor sociale bescherming zijn veel te vaak het slachtoffer van repressie, intimidatie, gevangenschap, ontvoering en zelfs moord. Met 150 activisten betoogden zij met fakkels van het Centraal station naar het ministerie van Buitenlandse zaken waar zij met krijt boodschappen van solidariteit achterlieten.
Stop the killings! Justice now!
Pensioenen, veilige werkomgevingen, een toegankelijke gezondheidszorg, kortom sociale bescherming. Voor ¾ van de wereldbevolking is dit geen vanzelfsprekendheid. Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen, je hele leven werken en geen pensioen krijgen. Bij de minste tegenslag komen zij in de problemen. In landen als de Filippijnen, Guatemala en Colombia dreigt repressie voor hen die het opnemen voor hun lokale gemeenschap.
In de Filippijnen strijdden de gezondheidswerkers Rosalie en Endric Calago voor een betere toegang tot de gezondheidsdiensten voor hun gemeenschap. Op 25 mei 2015 werden zij beide neergeschoten in hun huis. In Guatemala worden sociale bijdragen afgehouden van de lonen van landarbeiders, maar nooit doorgestort door de werkgever. Na een zware loopbaan zitten zij in zak en as. Daniel Pascual, actief bij de sociale beweging die hun belangen behartigt, wordt beschuldigd van terrorisme, en leeft onder constante dreiging. In Colombia wordt de syndicalist Everiel Loaiza het leven zuur gemaakt, omdat hij opkomt voor veiligheid en gezondheid op het werk. De wetgeving hieromtrent laat ruimte voor ambiguïteit, waar het bedrijf gretig gebruik van maakt. Intussen blijven er slachtoffers vallen.
Om deze schendingen van de mensenrechten een halt toe te roepen stuurden actievoerders in de afgelopen weken brieven naar de ambassades van respectievelijk de Filippijnen, Guatemala en Colombia. Ze vragen aandacht voor deze cases en stappen te ondernemen in de richting van een rechtvaardigere samenleving. Kort voor de actie op 8 december ging een kleine delegatie op bezoek op het ministerie van Buitenlandse Zaken om ook aan onze minister aandacht te vragen voor deze repressie van mensenrechtenactivisten.