Onze gezondheid is niet te koop! Europese actiedag tegen commercialisering van de gezondheidszorg

Ons standpunt over commercialisering van de zorg is duidelijk: de LBC-NVK non-profit wil het niet. De zorg overlaten aan 'de markt', winst maken met overheidssubsidies, aandeelhouders rijk maken op de kap van patiënten,... het is voor ons een no-go. In het verleden kwamen we al herhaaldelijk op straat om ons standpunt te verdedigen. Denk maar aan het protest van de voorbije maanden tegen de uitverkoop van de welzijnssector in Antwerpen.

En niet alleen bij ons willen 'zorgondernemers' een hap van de koek. In verschillende Europese landen staat het non-profitkarakter van zorg, welzijn en cultuur onder druk. Daarom wordt op 7 april - wereldgezondheidsdag - in een aantal Europese steden geprotesteerd tegen de commercialisering en de privatisering van de zorg. In eigen land organiseert het 'Actieplatform Gezondheid en Solidariteit', waar de LBC-NVK non-profit actief lid van is, een actie in Brussel.

Die actie bestaat uit twee delen: eerst is er om elf uur een bijeenkomst aan het kabinet van Minister De Block, met animaties en speeches. Om 14 uur gaat een ronde tafel door over de gevolgen van commercialisering voor de gezondheidszorg en voor de arbeidsomstandigheden van wie in de zorg werkt.

Meer info over deze actie vind je hier

Ook wie niet op deze actie geraakt, kan zijn of haar steentje bijdragen:
- schilder een slogan op een wit doek
- hang dit spandoek uit het raam van je instelling
- neem een foto
- en deel die op 7 april met de hashtag #health4all