Wat zijn de plannen van de LBC-NVK na de actie gehandicaptenzorg van 22 februari

Op vrijdag 22 februari voerden we met meer dan 2.000 werknemers uit de gehandicaptenzorg actie in Brussel. We maakten duidelijk dat in de zorg voor volwassen personen met een handicap de negatieve effecten van de persoonsvolgende financiering dringend moeten gecorrigeerd worden. Maar niet op de manier die de regering voor ogen heeft.

De Vlaamse regering wil de armoede herverdelen en iedereen even weinig middelen geven. De LBC-NVK doet daar niet aan mee. Iedereen moet de nodige budgetten krijgen. Alleen dan kan je echte zorg op maat geven. En dat kan dus alleen met bijkomende middelen.

De Vlaamse regering wil besparen op gekwalificeerd personeel want dat zijn “kostendrijvers”. Daarom wordt het aantal psychosociale begeleidingen beperkt. Dat is onverantwoord.

Niet verwonderlijk dat wij niet willen weten van een persoonsvolgende financiering voor kinderen en jongeren met een handicap. Collectieve en solidaire georganiseerde zorg is niet gediend met een individuele rugzakfinanciering. Vandaar dat het heel erg deugd deed dat niet alleen de werknemers maar ook directies en gebruikers vrijdag 22 februari in Brussel samen met ons actie voerden. Iedereen beseft dat recht op zorg met een correcte financiering in ieders belang is.

Hoe moet het nu verder?

De Vlaamse regering weigerde ons op 22 februari te ontvangen. Dat is natuurlijk alles behalve respectvol, maar heel erg vonden wij dat niet. Want deze regering vertrekt binnenkort en de plannen worden doorgeschoven naar de volgende regering. De LBC-NVK roept op om:

  • Op 26 mei 2019 te kiezen voor een sociaal beleid met een hart en respect voor de non-profit;
  • Op 7 mei 2019 samen met alle non profitsectoren op straat te komen en te eisen dat de volgende regering investeert in zorg, welzijn en cultuur;
  • Zoveel mogelijk ervaringen met de rugzakfinanciering, werkdruk, … te delen op www.echtezorgopmaat.be.

De actie gemist of ze nog even herbeleven?

Bekijk dan het videoverslag of de fotoreportage van de actie.