Private labo CMA-Medina verkocht voor 1 miljard euro op kosten van personeel, belastingbetaler en sociale zekerheid
CMA-Medina fuseert via hun investeringsvehikel Straco met de Franse Biogroup. Dat leverde de aandeelhouders van CMA-Medina 1 miljard euro op. Tegelijk kreunt het personeel van de private klinische labo’s onder de coronawerkdruk.
De lonen van de klinische labo’s liggen 10 à 15% onder de ziekenhuisbarema’s. Zo verdient een A1-laborante in een ziekenhuis na 5 jaar bijna 16% meer dan die in een privé labo.
Bij Medina zijn er ook extreem lage vergoedingen voor onregelmatige prestaties en bij CMA wordt de eindejaarspremie zelfs afhankelijk gemaakt van het aantal ziektedagen.
In tegenstelling tot wat beweerd wordt, zijn er nauwelijks extra aanwervingen gebeurd op het moment dat het aantal labotesten door corona is verdubbeld. Het labopersoneel moest tienduizenden extra coronabloedstalen ophalen en in sneltempo verwerken. Uurroosters zijn nauwelijks meer dan een week op voorhand gekend. Het is dagelijks op de planning kijken wanneer je morgen moet werken. Ziekte zorgt voor grote uitval. Maar er is geen sprake van inspringpremies. En ook inzake overuren is CMA de slechtste leerling: niks extra.
De aandeelhouders van CMA-Medina schuwen intussen de pers. “We blijven liever uit de spotlights” heet het. De directeur van Straco Luc De Vriese: “Ons beleid is niet alleen om discreet te zijn, we hebben ook geheimhouding beloofd”. En natuurlijk het steeds weerkerende argument: “Wij hebben er hard voor gewerkt”.
1 miljard is er betaald door Biogroup aan de aandeelhouders. Zonder enige belasting. Het vermogen van het echtpaar Frederica Verheyden en Gino De Raedt is zo op een jaar tijd gestegen van 447 naar 709 miljoen euro. Bepalend was de indrukwekkende winstmarge van 50%: bij elke 2 euro omzet 1 euro winst.
Het personeel is deze situatie grondig beu. Hebben zij dan niet hard gewerkt? Deze coronahelden werkten zich uit de naad en werden gepluimd. De ceo’s zwegen en verrijkten zich op een ongeziene manier.
We kunnen dit enkel beschouwen als een nooit eerder geziene hold-up op drie niveaus :
- Het onderbetalen van het personeel (-15% ten opzichte van de ziekenhuizen), het tekort aan personeel en de gevraagde hyperflexibele inzetbaarheid.
- Het pluimen van de sociale zekerheid, want CM-Medina sluist bij elke 2 euro geld voor testen betaald door het RIZIV 1 euro door naar eigen winst en de aandeelhouders. Ook andere private labo’s hebben dezelfde niet te verantwoorden winstmarges. Gezien 50% van wat het RIZIV betaalt aan labo onderzoeken geïnd wordt door de privé labo’s (700 miljoen van de 1400 miljoen euro per jaar) is dit voor de helft een onverantwoord gebruik van sociale zekerheidsgeld.
- Een indrukwekkende opbouw van vermogen (van 447 naar 709 miljoen voor de familie Verheyden-Deraedt) zonder vermogensbelasting op dit ontzaglijke vermogen en zonder meerwaardebelasting op de 1 miljard geïnd bij de fusie. Heeft de politiek dan echt niets geleerd? Moet de gewone belastingbetaler voor het corona-begrotingstekort opdraaien?
0
Tijdens corona hebben we met zijn allen geapplaudisseerd voor het personeel, niet voor de ceo’s. Wanneer komt de rechtvaardigheid?