Dat psychosociale risico’s op het werk al jaren een belangrijk thema zijn staat buiten kijf. Te veel stress veroorzaakt door een te hoge werkdruk en te zware emotionele belasting komt vaak voor in de sectoren van zorg, welzijn en cultuur.
Sinds de invoering van de nieuwe wetgeving rond preventie van psychosociale risico’s op het werk ging ACV Puls met dit thema aan de slag. Het doel? Structurele preventie en constructieve omgang met psychosociale risico’s op het werk.
De werkgroep psychosociale risico’s organiseerde op vrijdag 29 april een studiedag rond het onderwerp, en daar kwam een goed gevuld auditorium op af. Tijdens de voormiddag gingen de deelnemers in interactie over hoe werkgevers bijvoorbeeld progressieve werkhervatting aanpakken. Daarnaast werd een stand van zaken gegeven van hoe de federale regering op dit moment de regels rond PSR in de praktijk toepast (en van de veranderingen die op til staan). In de namiddag ging de groep uiteen voor verschillende workshops. Zo was er een workshop over omgaan met collega’s die een kankerdiagnose krijgen. Daarin werd uitgelegd wat de impact van zo’n diagnose op iemands werk en leven kan zijn. Tijdens de workshop werden ook praktische tips aangehaald om te gebruiken in gesprekken en in de omgang met die collega’s.
Wat we meenemen van de studiedag wordt door de getuigenis van Nadine best samengevat: Een aantal jaar geleden ben ik zelf gecrasht door een burn-out. Ik deel mijn verhaal in de hoop dat jullie beseffen hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om erover te praten en om hulp te zoeken. Maar alleen lukt het je niet. Ik ben er terug bovenop gekomen dankzij de steun van mijn familie, van goeie dokters en uiteraard mijn (vakbonds-)vrienden. Hopelijk zijn jullie na vandaag beter gewapend tegen de gevaren van psychosociale risico’s en kunnen jullie op tijd de signalen herkennen. Mijn advies? Leef je leven alsof het uw belangrijkste kunstwerk is!”