Staking in beschutte werkplaats Noordheuvel leidt tot nieuw akkoord met directie

Op 14 oktober barstte de bom tussen de werknemers en de directie van Noordheuvel: een beschutte werkplaats op de Miksebaan in Brasschaat. De aanleiding? Twee onterechte ontslagen.

Ongeveer drie vierde van de werknemers legde vrijdag 14 oktober het werk neer en deed dat deze maandag opnieuw. De werknemers vinden de ontslagen onterecht en vragen naar meer sociale bescherming. Hun eisen zijn eenvoudig: geen willekeurige ontslagen meer, een écht sociaal beleid, constructieve afspraken die worden nageleefd, geen sancties en loonverlies voor de stakers en meer respect voor het personeel.

Jarno Huysmans (ACV Puls) getuigt: wij staan hier vandaag omdat we ijveren voor meer sociaal beleid. We willen dat onze sociale dienst meer onafhankelijk haar werk kan doen, want volgens ons gebeurt dat vandaag niet voldoende. Er zijn heel veel ontslagen en sancties, en de werkgever communiceert vaak via aangetekende brieven. Het gevolg is een enorm personeelsverloop.

Ondertussen (19 oktober) is er een akkoord in opmaak: de directie heeft verzekerd dat er een beter sociaal beleid wordt uitgebouwd en alle stakersrechten blijven gewaarborgd.