Bijzondere ondernemingsraad bij Orpea Belgium: ACV Puls vraagt duidelijkheid voor bewoners en personeel!

Tijdens de Bijzondere Ondernemingsraad van 16/02/23 werden de plannen van Orpea Belgium toegelicht.
Samengevat komen ze hierop neer:

De Belgische tak van de Franse rusthuisgroep sluit zeven residenties in Brussel en drie in Vlaanderen en gaat op zoek naar een externe investeerder. Het doel van die sluitingen volgens Orpea zelf is het hergroeperen van personeel en bewoners in modernere instellingen in de buurt. De organisatie heeft het niet alleen financieel zwaar, ze kwamen even geleden ook al in opspraak voor het onmenselijk behandelen van hun bewoners. In Frankrijk schoot de overheid de rusthuisgroep ter hulp, maar nu blijkt dat de herstructurering ook in België een impact zal hebben.

“Een ouderenzorg waarin winst boven mensen gaat is nefast voor zowel personeel als bewoners, op die nagel kloppen wij al lang. Vandaag wordt dit nog maar eens pijnlijk duidelijk. Niet alleen de werknemers, ook de rusthuisbewoners dreigen de dupe te worden van deze situatie”

“Een ouderenzorg waarin winst boven mensen gaat is nefast voor zowel personeel als bewoners, op die nagel kloppen wij al lang. Vandaag wordt dit nog maar eens pijnlijk duidelijk. Niet alleen de werknemers, ook de rusthuisbewoners dreigen de dupe te worden van deze situatie”, zo stelt Luc De Lentacker, vakbondssecretaris bij ACV Puls.

Na de coronacrisis en de economische crisis is dit voor het personeel van Orpea de crisis teveel. Niet alleen willen ze duidelijkheid voor vandaag en voor de toekomst, ze willen ook hun werk kunnen uitvoeren in serene omstandigheden. Dat is de enige manier waarop kwaliteitsvolle zorg kan geboden worden. Daarom pleit ACV Puls voor een constructief sociaal overleg met de directie. Het doel daarvan is een duidelijk plan voor bewoners en personeel, dat de belangen van iedereen zo goed mogelijk behartigt. Onze belangrijkste aandachtspunten? Zekerheid van zorg voor alle bewoners, en werkzekerheid in een serene omgeving voor al het personeel. Daar gaan we voor!