Nog geen witte rook voor werknemers Orpea Belgium

Gisteren vond er een infovergadering plaats tussen vakbonden, personeel en Orpea. Die kwam er naar aanleiding van de bijzondere ondernemingsraad van vorige maand. Daarop werd duidelijk dat de rusthuisketen niet alleen in Frankrijk, maar ook in België in slechte papieren zit. Het verdict? Zeven huizen in Brussel en drie in Vlaanderen doen de boeken toe. Orpea moest op zoek naar €90 miljoen, om de werking in België te kunnen blijven garanderen.

Luc De Lentacker (secretaris ACV Puls): “Wat we vragen is eenvoudig: méér transparantie vanuit het management en zekerheid voor al het personeel. Iedereen die vandaag bij Orpea werkt wordt momenteel in het ongewisse gelaten. Dat kan voor ons niet door de beugel.”

Over de situatie op vandaag gaf CEO Olivier Van Houtte gisteren tekst en uitleg: hij garandeerde dat er vanuit Frankrijk voldoende middelen ter beschikking worden gesteld. Die worden op termijn gebruikt voor de renovatie van alle gebouwen van de groep die op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid staan. Er zouden geen andere huizen gesloten of verkocht worden. Verder bleef de verhoopte info met betrekking tot personeel en bewoners nogal oppervlakkig. Dat betreurt ACV Puls, want het zorgt ervoor dat het personeel in moeilijke omstandigheden hun job moet doen. Omstandigheden die bemoeilijkt worden door een gebrek aan transparantie van het management uit. Zo getuigt Luc De Lentacker, secretaris bij Puls: “Wat we vragen is eenvoudig: méér transparantie vanuit het management en zekerheid voor al het personeel. Iedereen die vandaag bij Orpea werkt wordt momenteel in het ongewisse gelaten. Dat kan voor ons niet door de beugel.”